Колежката се похвали, че е получила машина за кисело мляко за рождения си ден. Тя дори не може да си представи как е живяла без нея. В крайна сметка продуктите в магазините сега изглеждат напълно изкуствени. Що се отнася до мен, машината за кисело мляко е един от онези кухненски уреди , които искате да подарите на някого. А домашно кисело мляко от мляко може да се направи дори и в тенджера.
Попаднах на тази рецепта в блог . Не съм сигурна, че всички ориенталски домакини правят домашно кисело мляко от мляко по този начин, но реших да рискувам. Продуктът се оказа доста гъст, приятна консистенция и неутрален вкус. Предпочитам да добавя добавки на последния етап от готвенето.
Съставки
Мляко 5 л
мая 3 ч.л
Подготовка
Авторът на рецептата твърди, че дори и магазинното мляко е подходящо за приготвяне на кисело мляко. Но лично аз го купих на пазара. Изсипете мляко със стайна температура в тенджера.
Оставете млякото да заври на среден огън, варете 15 мин. След това отстранете млякото от котлона, изсипете го в буркани. Оставете млякото да се охлади до 45 градуса.
Температурата се контролира най-добре с кухненски термометър. В отделна купа се събира 1 с.л мляко от всяка кутия. Добавете маята към млякото в купичката. Разбъркайте.
Когато маята се разтвори, разпределете получената маса равномерно върху бурканите. Покрийте бурканите с хартиени кърпи и поставете капаците отгоре. Не е нужно да ги затягате.
Покрийте бурканите с одеяло или няколко кърпи и ги оставете на стайна температура за една нощ. На следващата сутрин киселото мляко ще бъде готово. След това трябва да го съхранявате в хладилник.
Това домашно кисело мляко е идеално с овесени ядки или гранола за закуска. Неутралният вкус на продукта ще се озари със сладко и мед. Можете обаче да добавите всякакви добавки, след като млякото заври. Опитайте и споделете резултатите с нас!