Най- лесният начин да си отгледате пресен зелен лук на перваза у дома

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Най- лесният начин да си отгледате пресен зелен лук на перваза у дома
46695
Снимков материал: pixabay.com
Най- лесният начин да си отгледате пресен зелен лук на перваза у дома

Отглеждането на зелен лук изисква търпение, наличието на различни контейнери с почва или вода, редовно поливане, хранене, овлажняване на въздуха и други манипулации. Разбира се, това причинява много неудобства. Има обаче и много прости начини, благодарение на които можете да получите пресни зеленчуци много бързо без никакви проблеми - само за 15 дни!

Вероятно не искате да се забърквате с мръсотия, влага, да улавяте неприятна миризма на лук от перваза на прозореца? И не е нужно: просто подгответе най-важното първо и спазвайте нашите инструкции. Ще се радвате от факта, че тогава няма да е необходимо да правите нищо, просто изчакайте. Ако засадите лук през ноември или началото на декември, тогава до Нова година вече ще има пресни подправки за празнични салати!

 

Как да отглеждаме зелен лук

Метод номер 1

Отглеждането на домашен зелен лук в бутилка е лесно, бързо и нищо повече!

Вземете пластмасова бутилка Coca-Cola и отрежете горната част на гърлото, след което разрежете бутилката наполовина в средата.

Напълнете дъното на бутилката с дървени стърготини, тоалетна хартия, парцали от плат или друг продукт, който може да задържи влагата за дълго време.
Изберете малки лукчета (с размерите на кокоше яйце) за 5-7 в бутилката. Отрежете горната опашка на всеки лук, за да разкриете ядрото. Това стимулиране на луковицата помага на кислорода да тече по-активно към листните пъпки.

Засадете луковиците с корените надолу в постелята. Налейте 50-100 г вода, поставете върху втората част на бутилката и поставете на перваза на прозореца.

След 15–25 дни листата на лука ще достигнат 30 см. Поливайте не твърде често, но в зависимост от съдържанието на влага в пълнителя или помещението. Не се притеснявайте, ако не се излюпят всички луковици - това е нормално през есента. С течение на времето те ще настигнат останалите и ще имате еднородно зелено перо.

 

Метод номер 2

Ако не искате да си играете с рязане на бутилка, можете да отглеждате лук в торба много бързо . Действията са подобни на предишния метод. Ако се притеснявате, че торбата ще се скъса и изтече, поставете я в пластмасов или керамичен контейнер.

За да ускорите образуването на зелено перо, накиснете лука в топла вода за 2 дни, сменете водата сутрин и вечер. Този трик ще помогне на лукът да покълне 10 дни по-рано. След накисване подсушете люспите на лука със салфетка, поставете ги плътно една до друга в найлонов плик със слой мокър пълнител с дебелина най-малко 2 см.

След като свалите чантата, надуйте добре и завържете, без да изпускате въздух. Поставете торбата на тъмно и хладно място в апартамента за 3 дни, за да ускорите растежа на корените. След 3 дни поставете вашата мини-оранжерия на светъл перваз на прозореца. Няма нужда от поливане и наторяване на субстрата по време на растежа на лука.

Не развързвайте торбичката, докато зелените на лука не опират в горната му част. От момента, в който отворите торбата, уверете се, че пълнителят не изсъхва. Не отрязвайте първите листа, които се появяват, а оставете да растат нови. Отрежете листата по ръба, като се движите към центъра, докато растат.

При този метод за получаване на зелен лук се запазва глава ряпа, която може да се яде. По същия начин могат да се отглеждат зелен чесън, див лук и праз.

Тези прости методи ще ви позволят да получите голямо количество зелена маса не само през зимата, но и през цялата година. Няма нищо трудно в отглеждането на зелен лук на прозорец без гниене и излишна влага. Изберете метода, който харесвате, и до Нова година ще имате естествени здравословни зеленчуци!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft