Най- леснят начин да разберем дали имаме нужда да сваляме килограми или сме си в норма

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Най- леснят начин да разберем дали имаме нужда да сваляме килограми или сме си в норма
89865
Източник: http://medpedia.framar.bg/
Снимков материал: pixabay.com
Най- леснят начин да разберем дали имаме нужда да сваляме килограми или сме си в норма

Постигането и поддържането на здравословно тегло е важно за цялостното здраве и може да помогне за предотвратяване и контрол на доста заболявания и състояния. Освен това то ни помага да сме изпълнени с енергия и да се радваме на живота.

Здравословното тегло е тегло, което се характеризира с нисък риск за здравето и обуславя голяма работоспособност и най-голяма продължителност на живота.

То зависи от комбинираното въздействие на различни фактори: хранене, пол, ръст, възраст, конституция (структура), климатични условия, наследственост и други.

Поддържането на здравословно тегло е важно, понеже намалява риска от:

редица хронични заболявания,
сърдечно-съдови заболявания,
диабет тип II,
хипертония,
камъни в жлъчката,
проблеми с дишането,
атеросклероза,
сънна апнея,
безплодие,
артрит,
синдром на поликистоза на яйчниците,
инсулти,
злокачествени заболявания и много други.

Съществува обратна връзка между степента на наднормено тегло и продължителността на живота. Въз основа на това се говори за идеално тегло - тегло, което отговаря на най-голяма продължителност на живота.

За определяне на здравословно тегло би могло да се използва формулата на Broca:
kg = ръст (см) - 100

Оценка на телесното тегло се прави посредством индекса на телесна маса - ИТМ.
ИТМ = телесно тегло (kg) / ръст (m)2

Световната здравна организация определя класификация на теглото в зависимост от стойностите на ИТМ:

поднормено тегло - ИТМ под 18.5;
нормално тегло - ИТМ 18.5 - 24.9;
наднормено тегло - ИТМ над 25.0;
свръхтегло - ИТМ 25.0 - 29.9;
затлъстяване I степен - ИТМ 30.0 - 34.9;
затлъстяване II степен - ИТМ 35.0 - 39.9;
затлъстяване III степен - ИТМ над 40.

Друг критерий за оценка на телесното тегло е натрупването на мазнини в областта на корема или т.нар. обиколка на талията (в см).
Обиколката на талията, свързана с нисък здравен риск при мъжете е под 94-102 см, а при жените - под 80-88 см (тук отношение има и височината на човека).

Трябва да знаете, че всичките тези мерки са ориентировъчни и не могат да служат за категоричен критерий. При определяне на вашето здравословно тегло, вземете под внимание също това как се чувствате и при какви килограми сте достатъчно работоспособни и подвижни.

Поддържането на здравословно тегло зависи най-вече от два фактора - поддържането на оптимална физическа активност и здравословно хранене. В тази връзка, важно условие е установяването на баланс между разхода на енергия в ежедневието и приема на енергия с храната. При неспазването на това условие, се получават отклонения от здравословното тегло. Най-общо те са:

Затлъстяване (obesitas) - приема се, след като съдържанието на мазнини е над 20 % от телесната маса при мъжете и над 30 % при жените:

хипертрофично - характерно за възрастните, нараства обема на адипоцитите (мастните клетки);
хиперпластично - развива се в детска възраст, увеличава се броят на адипоцитите;
екзогенно - дължи се на обилната консумация на въглехидрати или замяната на фракционираното хранене с еднократен прием на голямо количество храна;
ендогенно - нарушения в хипоталамуса, ендокринни нарушения (хипотиреидизъм, диабет, хипогонадизъм, хипергликокортицизъм).
Измършавяване (macies) - получава се при гладуване, механични пречки в стомашно-чревния тракт, стеноза на пилора, малабсорбция.

Умереното увеличение на теглото в средна възраст се приема за физиологично. Такова се наблюдава:
между 29 и 35 години при мъжете,
между 45 и 49 години при жените.

Физиологичното увеличение на теглото с напредване на възрастта най-често е резултат от увеличаване количеството на консумираната храна при намален енергиен разход.

Някои неща влияят съществено върху телесното тегло. Най-важните са:

Гените
Вашите гени имат съществено отражение върху телесното тегло. На първо място, те определят базалния метаболизъм - скоростта, с която тялото използва енергията (приета с храната) в покой. Някои хора се раждат с много по-бърз метаболизъм, отколкото други. Съответно, първите изгарят много повече калории, отколкото втория тип.

От друга страна, гените определят начина на разпределение на мастната тъкан - при някои хора се наблюдава по-сериозно натрупване на излишни сантиметри в областта на корема (тип ябълка), докато други трупат повече в областта на седалището и бедрата (тип круша). С напредване на възрастта, мъжете са по-склонни към увеличение на масата в областта на корема, докато при жените - по седалището.

Физическа активност
Редовната физическа активност може значително да повиши метаболизма и така способства за достигането и поддържането на здравословно тегло. Това е важно, защото хората със забавен метаболизъм са склонни към натрупване на излишни килограми.

Съня
Изследванията разкриват, че има съществена връзка между това колко спят хората и колко тежат. Като цяло, деца и възрастни, които спят много по-малко са по-склонни към натрупване на излишни килограми (макар да има и такива, които при ограничаване на съня намаляват теглото си, но тези случаи са по-малко).

Има няколко логични обяснения на този факт:
хората, които спят по-малко се хранят повече, поради факта, че са по-дълго време будни;
лишаването от сън води до нарушаване баланса на хормоните, отговорни за контролирането на апетита;
редуцирането на съня забавя метаболизма;
хората, на които не им достига съня, нямат сили да тренират.


Количество и калоричност на приетата храна

Храненето с много ниско калорична храна и в малко количество също забавят метаболизма и като следствие се горят по-малко калории. За регулиране на теглото е важно да се изгради една добре балансирана диета, в която калориите да не са твърде много, но и да не са прекалено малко.

Количеството на храната също е важно - не е желателно да се приема високо калорична храна в твърде малки количества или прекалено много храна, бедна на калории. Затова е важен и баланса между количеството и калоричността на храната.

 

 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft