Индийките са прочути със своята красота, тъй като за поддържането й най-често прибягват към даровете на природата, а не към рафта за козметични продукти. Освен да ползват природните блага, за да се грижат за външния си вид, жените в Индия обръщат голямо внимание и на храната, която поемат – тя е винаги свежа и прясна, за да може и те самите да имат свежо и лъчезарно излъчване.
Много важна част от индийската култура е медицината или още по-точно – дрвената система за природна и холистична медицина – Аюрведа. В превод, аюрведа означава „наука за живота". Според тази наука, има 5 елемента – въздух, вода, земя, огън и пространство – които влияят върху всеки човек и балансирането им води до спокоен и щастлив живот. Съответно, когато има дисбаланс, неминуемо се появяват болести и здравословни проблеми от всякакво естество.
Базирайки своята диета на този принцип, индийките се стремят да се излекуват чрез храната. Основното правило в една такава диета, е човек да се храни, когато огладнее, а не когато дойде време за закуска, обяд или вечеря. По този метод, тялото не се стресира и човек се научава да се вслушва в нуждите му.
Друга важна особеност е, че количеството храната, което се приема, е необходимо да е ¾ от размера на стомаха, т.е. яде се до наяждане, а не до преяждане. След всяко хранене, е препоръчително да се почива 5-10 минути, преди да се продължи с обичайното темпо на работа, движение и т.н.
Тази диета изисква прием единствено на свежи зеленчуци и плодове – преработени и претоплени храни е нужно да се избягват. Причината е, че съставките в свежата храна, ще се абсорбират по-бързо от тялото и така то ще се балансира и от там – излекува, по-бързо. Рафинирата захар, тежките гозби и други подобни, биха затруднили храносмилането и дори биха причинили повече вреди, отколкото ползи. Само когато духът и тялото са в хармония, човек може да изпита истинските радостите на живота.
Вегетарианството в индийската диета, е силно застъпено, не само поради природната медицина аюрведа. По-голямата част от населението в Индия са вегетарианци и още по-голяма част от западноевропейския свят започва да следва този пример. Една от причините, индийците да не консумират месо, се крие в убеждението им за светотата на живота на всички живи твари – пример за това са кравите, които не са включени в обедното меню, а свободно се разхождат по улиците.
Вегетарианският режим в индийската диета се състои в консумирането на 2-3 плода дневно – преди, по време на и след хранене, както и комбинацията от пресни зеленчуци с млечни сосове и не на последно място – приема на много супи и течности. Зърнените храни, също участват в този режим – сусам, леща и т.н. Тази до известна степен балансирана диета, води не само до отслабване, но и до чувство на лекота и по-свеж външен вид.
Едно от най-мощните оръжия в борбата с килограмите е джиндифилът , който индийките приемат най-често под формата на чай. Това растение помага за извеждане на шлаките от организма и така засилва метаболизма. Освен това, подсилва имунната система и предодвратява сипмтомите на настинка.
За да усетите ползите от чая и да се потопите сред дебрите на индийската кухня, ще ви е необходим корен от растението (около 100 гр.), гореща вода, мед, лимон, мента и кафява захар. Настържете джинджифила и го залейте с врящата вода, а след това го оставете да преседи около 20 минути. Добавете останалите съставки и се насладете на уникалния вкус и характерен аромат на чая от джинджифил.
Индийската диета е по-скоро начин на живот, от колкото стриктен режим на хранене, който да спазвате седмица или две, за да свалите излишните килограми. Свежата храна и пресните подправки, съчетани със свободата да избирате кога да се храните – всички тези характеристики на индийската диета заслужават да бъдат изпробвани на практика. Когато получаваме необходимите витамини и енергия от храната, телата ни са по-подготвени да се справят с препятствията и стреса, които животът ежедневно ни поднася.