По традиция на Коледа задължително трябва да има баклава на трапезата. Всяко семейство има своята любима рецепта, но ако все още не сте опитвали да приготвите този пресладък ориенталски десерт сами, ние имаме за вас идеалната рецепта - без да месите тесто, само за около 3 часа ще имате на трапезата си това изкусително лакомство!
Бърза баклава с бутер тесто
Продукти
1 опаковка бутер тесто
2 чаши сушени кайсии
1 чаша стафиди
1 чаша орехи
1 чаша захар (кафява - Demerara )
50 гр. масло
3 супени лъжици мед
1 яйце
Приготвяне
Първо размразете тестото на стайна температура и разрежете всеки лист на две половини. За плънката смелете в блендер стафидите и сушените кайсии. Всеки вид сушени плодове - поотделно.
Намажете повърхността с жълтък, смесен с една супена лъжица вода. Нарежете на ромбове, но не и до края, а само трите най-горни слоя. Гарнирайте с орехи. Поставете баклавата във фурната за 10 минути на 200 градуса, след което залейте всяко парче с разтопено масло и върнете във фурната за още половин час на 160 градуса. От половин чаша вода и около половин чаша захар сварете сироп. За вкус добавете мед към него. Разрежете отново готовата баклава, така че да прережете само горните три слоя, залейте с меден сироп и оставете да се охлади. Нарежете охладената баклава до края и сервирайте.