Температурата, при която трябва да се съхранява прясното мляко от производителя до вкъщи е между 2 и 6 градуса. Температурата в един автомобилен багажник, в какъвто се продава прясно мляко по пазарите, обаче съвсем не е такава.
Само за час броя на микроорганизмите в прясното мляко могат да се удвоят, ако то е изложено на високи температури.
Екип на Нова телевизия си купи мляко от багажника на двама производители в София. Резултатите при последвалите лабораторни анализи обаче не се харесват на специалистите. Оказва се, че млякото не е годно за консумация, защото в едната от пробите боря на микроорганизмите е 60 пъти над нормата, а в другата 40 пъти. Два пъти над нормата пък са соматичните клетки, които показват какво е здравословното състояние на животното. Какви ще бъдат последствията зависи от организма на всеки човек.
Според експертите е задължително такива продукти да не се купуват от нерегламентирани обекти. Дали да си купим, решаваме само ние.
Ако все пак държим да си купим домашно прясно мляко, експертите от Агенцията по безопасност на храните съветват да се обърнем към млекоматите, където млякото е от селектирани и контролирани ферми.