Дюлята е най-есенният плод, ароматен, с ярко жълта плътна кора. В свежия си вид тя е твърда и тръпчиво кисела, но когато се готви, дюлята буквално се трансформира .
Ако конфитюрите от сливи, ябълки, круши вече са ви дотръснали, преминете на дюля! Това е един от най-добрите плодове за готвене на гъсти конфитюри и мармалади. Поради високото съдържание на пектин, дюлята бързо се превръща в желатинова маса по време на готвене.
Дюлевото сладко се оказва безумно ароматно, много подобно на мармалад. Хубаво е, че рецептата не изисква много захар. Чрез добавяне на червен пипер, чесън на прах и ароматни билки, вкусът може лесно да се регулира в посока на сладко-кисел сос за месо
Съставките
дюля 2,5 кг
захар 300 g
вода 2л
подготовка
Нарежете измитата дюля на четвъртинки, отстранете семената. Нарежете останалата част на по-малки парчета, сложете в тенджера, след което налейте вода.Сложете тенджерата на среден огън, доведете съдържанието до кипене. Гответе с периодично разбъркване, докато водата се изпари. Добавете захар. Гответе, докато дюлята омекне и захарта се разтвори. Извадете от котлона, пюрирайте съдържанието.Получената маса отново се вари и веднага се изсипва в стерилизирани буркани. Бурканите се затварят и обръщат. Оставете да изстине сладкото от дюли
В допълнение към отличния вкус, сладкото от дюли има способността да подобрява храносмилането и функционирането на сърдечно-съдовата система. Приятен апетит и бъдете здрави!