Краставиците са едногодишно тревисто растение със зелени дълги месести плодове. Плодът им се използва много в нашата диета, но също така се използва като добавка при производството на много кремове за грижа за кожата.
Поради високото си водно съдържание и освежаващ вкус, този зеленчук се използва най-вече у нас за приготвяне на различни салати, сандвичи, смутита, но и като ферментирала храна. Има редица научно доказани ползи за здравето, като може да се използва и като профилактика на някои заболявания.
Краставицата има богат хранителен и питателен състав. Този зеленчук е една от храните с най-ниска калорична стойност. Въпреки това, той е богат на голям брой микроелементи. 150 г краставица съдържат само 22 калории.
Краставицата съдържа много малко мазнини, въглехидрати и протеини. Освен това съдържа растителни (диетични фибри), витамин С, К и магнезий, калий и манган като минерали.
Освен това краставиците съдържат и други микроелементи в по-малък процент като витамин С, желязо, бета каротин, витамин В9, натрий, но също така и над 96% вода. За да се възползвате напълно от хранителните му стойности, най-добре е да го консумирате необелен, тъй като беленето намалява съдържанието на растителни фибри, но също така и на някои витамини и минерали, които се съдържат точно в кората.
Важно е краставицата да се измие добре преди ядене, тоест, ако не е закупена от известен производител или закупена от супермаркета, поставете я във вода със сода за хляб да престои известно време и след това я изплакнете.
Краставиците съдържат антиоксиданти. Тялото естествено произвежда свободни радикали като метаболитни отпадъчни продукти. Този вид отпадъци са силно реактивни, така че могат да причинят оксидативен стрес, тоест могат да увредят различните клетки на тялото. Антиоксидантите играят ключова роля в предотвратяването на тези процеси.
Предотвратяването на оксидативния стрес предотвратява развитието на хронични възпалителни процеси в организма, които са един от основните рискови фактори за повечето хронични заболявания като: рак, сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер. Оксидативният стрес от свободните радикали може също да причини катаракта, дегенерация на макулата, болестта на Паркинсон и много други заболявания.
Страхотна храна за отслабване и храна, която насърчава хидратацията
Високият процент на вода (над 96%) прави краставиците много подходящи за хидратиране на организма. Това е важно за физически активните хора, но и за всички останали, особено ако сте болни и имате висока температура.
В допълнение към хидратирането на тялото, високият процент вода и растителни фибри играят важна роля за насърчаване на загубата на тегло. Краставиците могат да се консумират като салата, заедно с храната, в почти неограничени количества, без това да се отразява значително на броя на калориите, като същевременно насърчава чувството за ситост.
Краставиците могат да помогнат за понижаване на кръвната захар. Те съдържат вещества, които могат да намалят нивото на захарта в кръвта и затова са отлична храна за диабетици.
Растителните фибри също могат да помогнат за процеса на понижаване на кръвната захар, като позволяват постепенното усвояване на глюкозата. Краставиците влияят върху здравето на сърдечно-съдовата система. Растителните фибри в краставиците могат да помогнат за понижаване на холестерола и предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.
Калият, който също присъства в краставиците, е много важен за здравето на сърцето. Повишеният прием на калий води до намаляване на количеството натрий в организма.
По този начин се предотвратяват и най-сериозните заболявания, като образуване на кръвни съсиреци, понижаване на налягането, холестерол, атеросклероза. Краставиците съдържат и цитрулин, вещество, което подобрява периферното кръвообращение.
Краставиците помагат за поддържане на здравето на костите. Това свойство се дължи на високото съдържание на витамин К в краставиците. В допълнение към витамин D и калция, този витамин има най-важна роля за запазване здравето на костите.
Краставиците също съдържат по-малко количество калций. Витамин К подобрява усвояването на калций. Също така, друга важна функция на витамин К е да служи като кофактор за ензимите, отговорни за съсирването на кръвта. Без този витамин процесът на съсирване би бил нарушен.
Поставянето на нарязани краставици директно върху кожата може да я охлади и хидратира, но също така да намали възпалението и сърбежа. Краставиците, когато се нанасят върху кожата, са полезни и при слънчеви изгаряния.
Приготвяне на краставичен тоник:
Смесете или пасирайте краставицата. Полученият сок нанесете върху кожата за около половин час, след което изплакнете с вода. Краставицата може да има стимулиращ ефект върху кръвообращението в кожната тъкан, като в същото време сокът прочиства запушените пори.
Маска за лице с краставица:
Смесете равни количества сок от краставица и кисело мляко. Можете да използвате получената смес като маска за лице, която ще ви помогне да хидратирате кожата си.
И сега основната ни рецепта - Напитка за отслабване с краставица:
Пие се преди лягане. Приготвя се от няколко съставки, които винаги имате у дома. Достатъчно е да изпиете само 1 чаша от напитката, за да се отървете от излишните килограми и мазнините по корема.
Магданозът и краставиците помагат за хидратирането на тялото ви и снабдяването му с витамини и минерали, а тези два листни зеленчука съдържат и фибри, които ще ви заситят дори след няколко часа.
Тази напитка ще изгори излишните мазнини, ще ускори метаболизма ви и е идеална напитка за отслабване. Докато пиете тази напитка не е задължително да спазвате някаква диета, но се старайте да се храните максимално здравословно и да имате умерена физическа активност и да пиете много вода през деня.
Можете да приготвите напитката през деня и да я съхранявате в хладилник. Не яжте нищо по време на вечеря и няколко часа преди и след изпиването на напитката. По желание можете да разредите сока с вода.
Може да добавите и чаена лъжичка мед на вкус, но не е задължително. След месец ще видите желаните резултати и ще имате видими признаци, че сте отслабнали.
Необходими съставки:
1 връзка магданоз
1/2 краставица
1/2 лимон
1 чаена лъжичка настърган джинджифил
150 мл вода
Можете да добавите още вода
Начин на приготвяне:
Магданозът, леко нарязан на парчета, се слага в блендер, след което се добавя нарязаната на тънки кръгчета краставица. Добавете настъргания джинджифил и отгоре полейте сока от половин лимон.
Накрая се налива вода. Блендирайте сока и го прецедете, след което го изпийте веднага или го съхранявайте в хладилник, ако сте го приготвили за деня.