Напитките, които смъкват кръвната захар по-добре от хапчета:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Напитките, които смъкват кръвната захар по-добре от хапчета:
76322
Източник: actualno.com
Снимков материал: pixabay.com
Напитките, които смъкват кръвната захар по-добре от хапчета:

Кръвната захар е един от най-важните показатели, който свързваме с такава опасна болест като диабета. Поради консумацията на храни с високо съдържание на мазнини, захар и холестерол, голяма част от съвременните хора са предразположени към развитие на диабет.

Един от начините да се предпазим от високата захар и диабета е здравословното хранене - то може не само да редуцира риска от развитие на това състояние, но също така е възможно значително да понижи нивата на кръвната ви захар. 

Обърнете внимание не само на храната, но и на напитките, които консумирате. Някои от тях могат да бъдат също толкова полезни, колкото и определени храни.

Ето кои са напитките, които бързо свалят кръвната захар:

напитки кръвна захар

Черен чай

В проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, е установено, че черният чай помага при диабет тип 2. Като част от проучването, на плъхове с диабет е даван черен и зелен чай в продължение на три месеца. Освен че инхибира диабетната катаракта, черният чай понижава нивата на кръвната захар. Той е едно от най-ефективните средства за предотвратяване или забавяне на развитието на диабет, както и за редуциране на риска от развитието на усложнения, свързани със заболяването.

Зелен чай

Според учените консумацията на зелен чай на гладно е свързана с по-ниски нива на глюкоза и A1C, както и с по-ниски нива на инсулин на гладно, което е изключително важно при диабет. Предполага се, че антиоксидантната активност на полифенолите и полизахаридите помага да се контролират нивата на кръвната захар. На същите тези антиоксиданти се приписват на противоракови ефекти. Те понижават нивата на холестерола, нормализират кръвното налягане и дори стимулират растежа на косата.

ябълков оцет

Ябълков оцет

Проучване на Американската асоциация по диабет доказва ползите от ябълковия оцет като средство за подобряване на инсулиновата чувствителност след хранене при диета с високо съдържание на въглехидрати. Участниците в него са били разпределени на случаен принцип - част от тях са консумирали след хранене 20 грама ябълков оцет, а другите плацебо напитка. Проучването установява, че при инсулинорезистентни пациенти, както и при пациенти с диабет тип 2, които са консумирали по 20 грама ябълков оцет след хранене, се подобрява инсулиновият параметър. Неслучайно много специалисти препоръчват консумацията на киселата напитка. Ако все пак ви е неприятно да изпиете това количество оцет, може предварително да го разредите с малко вода.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар, както и да се използва за поставянето на диагноза или назначаването на лечение.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft