Най-добрият вариант да се възползваме през цялата година от витамините и минералите на суровите зеленчуци, е като ги замразим в сезона, в който са произведени. Така се снабдяваме с торбичка "здраве" за зимата и избягваме консумацията на нитрати в зеленчуците, отгледани в изкуствени условия.
За да си направите домашен зеленчуков микс , който лесно можете да използвате по всяко време от годината, се нуждаете от: лук, моркови, зелени и червени чушки, тиквички, магданоз, копър или целина, или зеленчуци по ваш избор.
Измийте, почистете от дръжките и семките, и нарежете на ситно приготвените зеленчуци (морковите може да настържете, тъй като са най-твърди).
Когато използвате готовия зеленчуков микс, е желателно да го изсипете директно във вряща вода или в ястието (няколко минути, преди да го изключите), без да го размразявате предварително във вода.По този начин витамините му се запазват в най-голяма степен.