Всички знаем, че нашето здраве зависи до голяма степен от храната, която избираме да консумираме. Ето защо тя е необходимо да бъде не само вкусна, но и полезна.
Какаото е богато на оксалова киселина, която блокира абсорбцията на калций. В комбинация с този минерал, киселината допринася за образуването на кристали. Те са вредни за бъбреците в прекомерни количества. Разбира се, чаша горещ шоколад седмично няма да ви навреди, но бъдете внимателни, особено ако имате бъбречни проблеми.
- Съвет: Мазнините улесняват абсорбцията на оксалат. Затова, ако сте склонни към развитие на бъбречни заболявания, консумирайте какао с обезмаслено прясно мляко.
Много витамини и други хранителни вещества (като каротиноиди), които се намират в зелените листни зеленчуци, се нуждаят от мазнини, за да се усвоят правилно. Когато заливаме салатите само с лимон или оцет, ние се лишаваме от много здравословни хранителни елементи.
- Съвет: Ако не сте фен на растителните масла, може да добавите продукти с високо съдържание на мазнини към вашата салата - авокадо, маслини или ядки.
Пастата съдържа нишестени въглехидрати. Те започват да се усвояват веднага, след като попаднат в устата. Това става с помощта на специален фермент, който се намира в нашата слюнка. Доматите, от друга страна, съдържат киселини (ябълчна, оксалова, лимонена). Даже в малки количества, те могат да нарушат фермента. Това затруднява усвояването на нишестето. Протеините, открити в сиренето, също могат да влошат ситуацията.
- Съвет: Некиселинните пресни и печени зеленчуци могат да бъдат чудесно допълнение към вашата паста.
4. Яйца бекон.
Тази комбинация е богата на протеини. Въпреки това, учените вярват, че тя не е толкова полезна за здравето. Нашето тяло изразходва прекалено много енергия за храносмилане на храна от подобен вид. В следствие на това, ние изпитваме умора още в началото на деня.
Съвет: Заместете бекона с домати. Селенът, който се съдържа в яйцата, се усвоява по-добре в комбинация с киселините от плодовете. Ликопенът в доматите може да предостави повече здравословни ползи, ако се съчетае с витамин Е от яйчения жълтък.
5. Прясно мляко и овесени трици.
Овесените трици съдържат фитинова киселина, която образува неразтворими съединения при комбинация с калций и магнезий. Освен това, тя прави тези минерали недостъпни за нашето тяло. Фитиновата киселина се среща още в пшеничното брашно и овесените ядки, но в по-малки количества. Ето защо трябва да избягвате прекомерната консумация тези продукти с прясно мляко. Освен това, учените съветват да поете напитката 1-1,5 часа след хранене.
- Съвет: Сварете триците предварително. Топлинната обработка помага за разграждане на фитиновата киселина.
6. Зърнени храни портокалов сок.
Комбинацията от зърнени храни и портокалов сок за закуска няма да ви даде енергията, от която се нуждаете, но може да предизвика дискомфорт и тежест в стомаха. Киселините в цитрусовия плод драстично понижават активността на ензима, отговорен за разграждане на въглехидратите. Заради тази причина не е препоръчително да комбинирате зърнени храни с кисели плодове.
- Съвет: Най-добре е да консумирате чаша прясно изцеден сок от портокал или друг плод един час след хранене.
7. Пица сода.
Комбинацията от въглехидрати, протеини и нишесте отнема голяма част от енергията на тялото за храносмилане. Освен това, захарта в содата забавя стомашните процеси. Това води до чувство на тежест и подуване на корема. В допълнение, захарта не може да стигне до червата, където трябва да се разгради, заради пълния стомах. Комбинацията от всички тези фактори може да доведе до стомашни проблеми, ако се храните по съответния начин прекалено често.
- Съвет: Всяка храна с високо съдържание на захар трябва да се консумира 1-1,5 часа след хранене.
Рафинираното пшенично брашно, комбинирано с конфитюр, представлява двойна доза бързи въглехидрати, които водят до натрупване на глюкоза. Те могат да осигурят тласък на енергия за кратко време, последвано от изтощение и лошо настроение. Друг аргумент срещу тази комбинация е дразненето на червата, причинено от ферментиралото брашно и маята. Не е препоръчително да консумирате пшеничния хляб с конфитюр на празен стомах.
- Съвет: Заместете белия хляб с черен и вместо конфитюр използвайте мед, който не дразни стомаха и е полезен за здравето.