Кексът е един от любимите бързи сладкиши и може да се приготви по различни начини. Следващата рецепта е много проста и бърза за приготвяне, а кексчето със сусам, освен че е много вкусно и ароматно, се топи в устата, защото е меко като дунапрен. Допълнителен вкус му придава сусамът, с който е покрито. Няма да съжалявате, ако го опитате, ето какво ви трябва за моя Вълшебно пухкав кекс със сусамена коричка :
Дунапренен кекс с хрупкава сусамена коричка
Продукти:
4 яйца
150 г захар
1 пакетче ванилова захар (8-10 г)
1 щипка сол
120 мл олио
150 мл прясно мляко
110 г гъсто кисело мляко (или заквасена сметана) с вкус на ванилия, смесено с една лъжица екстракт от ванилия
300 г брашно
16 г бакпулвер (1,5 пакетче)
Приготвяне:
Първо подгответе формата за кекс: намажете я с мазнина с помощта на силиконова кухненска четка отдолу и отстрани, след което я покрийте със сусам. Включете фурната да загрява на 180 градуса, защото сместа се приготвя много бързо.
В дълбока купа разбийте четири яйца, добавете 150 г захар, 1 пакетче ванилова захар (8-10 г) и 1 щипка сол, след което разбийте с миксер, докато захарта се разтвори и яйцата се сгъстят на кремообразна смес.
След това на тънка струйка при непрекъснато бъркане се добавя олиото (120 мл), а когато се поеме, по същия начин се добавя прясното мляко (150 мл), както и 110 г гъсто кисело мляко с вкус на ванилия (или заквасена сметана) .
След като мокрите съставки се обединят добре в пенлива хомогенна смес, се добавя брашното (300 гр.), смесено с бакпулвера (16 гр.), най-добре пресято през сито. Разбъркайте този път с кухненска бъркалка или шпатула, за да запазите пяната.
Вземете шпатула и прокарайте добре по стените на съда, за да не остане брашно, след което щом сместа стане хомогенна, гладка и без бучки (като крем), я изсипете в предварително подготвената форма за кекс.
Почукайте формата няколко пъти по масата, за да спукате въздушните мехурчета, след което я сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути, но най-добре проверявайте с клечка за зъби. Когато изстине малко, обърнете кекса върху десертна чиния и сервирайте.
Може да се поръси отгоре с пудра захар или да се залее с карамелена или шоколадова глазура, но и така е много декоративно и вкусно, така че няма нужда от допълнителна украса.
Да ви е сладко!