Оригиналното име на този вкусен и сочен десерт е туфахия , а по нашему казано - пълнени ябълки. Трябва да приготвите тази проста рецепта и ще се убедите, че това е лакомство, по-вкусно дори и от сладоледа!
Туфахия - пълнени ябълки
Продукти:
- 8 средно големи ябълки
- 200 грама захар
- 80 грама орехи
- 1 яйчен белтък
- 1 лимон
- 1 литър вода
- 2 пак.ванилова захар
Приготвяне:
Измийте и обелете ябълките, издълбайте ги в средата и запазете корите. Поставете ябълките във вряща вода, в която предварително сте добавили 50 грама захар, 1 ванилия и лимонов сок.
Извадете сварените ябълки, а в същата вода сложете останалата захар и ябълковата кора. Когато сиропът е готов, отцедете течността и го оставете да изстине.
Сварените ябълки, които сте напълнили със сместа от белтъци, смлени орехи и ванилова захар, сложете в тавичка и печете 15 минути на 180 градуса.
Извадете изпечените ябълки от фурната и ги залейте с горещия сироп.
Поднесете десерта с бита сметана или топка ванилов сладолед.
Да ви е сладко!