Ако търсите напитка, която ще Ви събуди по-добре от кафето, ще подобри здравето Ви по-добре от зеления чай и ще засили имунитета Ви, тогава тази стара рецепта от преди 2000 години ще Ви помогне в това. Нарича се комбуча , здравословна, вкусна е и бързо се прави.
Всичко, което ви е необходимо, за да си приговите комбуча у дома, е 6 с.л.
1. Сварявате чая, прецеждате го и прибавяте захарта.
2. Поставяте гъбата в достатъчно широк и дълбок съд и заливате с охладения и подсладен чай.
3. Покривате съда с кърпа (с достатъчно пореста структура, за да може гъбата да диша) и го пристягате с ластик – това предпазва да не влизат други микроорганизми или насекоми, както и да не започне процес на кондензация. Оставяте на сухо, хладно и тъмно място за около 1 седмица.
4. На втората седмица вече ще видите бълбукащите мехурчета и оформилата се нова гъба отгоре. Отделяте гъбите и наливате течността в бутилки, които затваряте добре. Поставяте ги на място с температура, малко по-висока от стайната (например, точно пред вратата на хладилника), за да се газират допълнително.
5. След няколко дни може да прехвърлите бутилките в хладилника – вече са готови за консумация. От останалите гъби може да продължите да правите нов тоник.