Известна по цял свят с пророчествата си за съдбините на България и света, баба Ванга е помагала на хората, тълпящи се пред вратата й, по много начини - включително и с рецепти за билки и други народни лекове, чиито рецепти са съхранени и до днес.
Много от тези, излекувани с нейна помощ, си спомнят с благодарност, че тя често им е давала ключ към справянето с най-различни болежки и страдания. При това със съвети, които никой друг не е давал.
Рецептата е повече от проста – подбираме кисела ябълка, купуваме от близката железария пирони, почистваме ги хубаво със спирт, след което ги „заковаваме“ в ябълката. Достатъчни са 10-12 пирона, които трябва да престоят в ябълката 24 часа на стайна температура.
След това пироните се отстраняват, а ябълката се изяжда. Според Ванга липсата на достатъчно желязо в организма е предпоставка за развитието на анемия и обща слабост, които пък отключват и други заболявания. Третираната по този метод ябълка ни дава необходимото количество желязо, достатъчно да ни излекува от анемия. Това става, защото пектинът и соковете на ябълката успяват да разградят молекули желязо, които след това приемаме заедно с вкусния плод.
Всъщност този метод е използван също и в Италия, където славата му се носи от десетилетия, така че не можем да бъдем сигурни дали рецептата е на Ванга и кой всъщност е нейният първоизточник. Важното е, че действително споменатият, странен на пръв поглед, метод води до облекчаване на симптомите.