Имам много ябълки сега под ръка и като ми се преяде нещо вкусно набързо спретвам този сладкиш на тиган. Оказа се дори по-вкусно, отколкото на фурна!
Плодовите филийки са страхотни в тигана, така че не се страхувайте да получите хрупкава изненада. Поръсете канела върху ябълките, ако желаете - всички са луди по тази комбинация! И отгоре можете да украсите с филийки пресни ябълки, сметана или сладолед.
Съставки
Яйце 1
Ябълка 2 бр.
Кисело мляко 80 мл
Захар 60 g
Слънчогледово олио 60 мл
Масло 10 g
Бакпулвер 10 g
Сол 1 щипка
Пшенично брашно 150 гр
Ябълков оцет 1 супена лъжица
Пудра захар на вкус
Подготовка
Разбъркайте яйцето, солта и 60 г захар. Добавете кисело мляко и растително масло, разбъркайте до гладка смес. Пресейте брашното и бакпулвера, добавете ябълков оцет и замесете тестото.
Нарежете ябълките на филийки и сърцевината.
Намажете тиган с масло и поръсете с останалата захар. Поставете първо ябълковите кръгчета, след което разпределете тестото равномерно. Покрийте тигана с капак и гответе пая на слаб огън.
Когато сладкишът стегне поставете парче пергамент между тигана и капака. След това покрийте тигана и гответе още малко.
Обърнете пая с пергамент надолу, за даго изпечете и от другата страна. Проверявайте лакомството периодично с клечка за зъби.
Поръсете готовият сладкиш с пудра захар и сервирайте.
Обърнете внимание на рецептата за ябълков пай в тиган . Честно казано, оттогава подготвям това лакомство само по този начин.
Бързо, просто, ароматно и вкусно! Не забравяйте да запишете рецептата и да опитате нежния му вкус. Идеален за чай и кафе!