Настъргвам ябълките директно в пудинга и пека - ябълков сладкиш с пухкав крем и хрупкава коричка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Настъргвам ябълките директно в пудинга и пека - ябълков сладкиш с пухкав крем и хрупкава коричка:
Настъргвам ябълките директно в пудинга и пека - ябълков сладкиш с пухкав крем и хрупкава коричка:
3478
Настъргвам ябълките директно в пудинга и пека - ябълков сладкиш с пухкав крем и хрупкава коричка:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Приготвянето на този хрупкав ябълков сладкиш не отнема много време, а интересното е, че ябълките се настъргват директно във ваниловия пудинг. Общо всичко е готово за 15 минути, след което се слага във фурната. Този сладкиш много напомня на традиционния американски ябълков пай , това е леко подобрен вариант.

Цялата къща ухае прекрасно, докато го печете! Ето и съставките, от които се нуждаете:

Ябълков сладкиш с хрупкава коричка

Продукти за тестото:  

150 г масло със стайна температура

1 яйце

1 щипка сол

50 г захар

1 пакетче ванилова захар

половин чаена лъжичка бакпулвер

300 г брашно (бяло, универсално, тип 500)

За крема:

1 яйце

50 гр. захар

200 мл прясно мляко

1 пакетче ванилов пудинг

3 ябълки (нека са по-сладки) + малко канела за поръсване (по желание)

Приготвяне: 

Първо се приготвя тестото. Около 1 час преди да започнете приготвянето, оставете маслото и яйцето да престоят на стайна температура за минимум 1 час. Маслото трябва да е добре размекнато. В купа сложете маслото, след което добавете 50 г захар и 1 пакетче ванилова захар.

меко масло

масло и захар

Намачкайте сместа с вилица или ако ви е по-лесно може и с миксер. Предварително смесете брашното, солта и бакпулвера, след което ги добавете към сместа от масло и захар и разбъркайте добре. Накрая се добавя яйцето и се оформя тесто, което трябва да е компактно и твърдо на пипане.

твърдо тесто

Тестото се разделя веднага на 2 части, едната част може да е малко по-голяма от другата. Тестото се увива в прозрачно фолио, след което по-голямата част се прибира в хладилника да престои 15 минути, а по-малката във фризера. Междувременно се приготвя кремът.

топки тесто

ЗА КРЕМА: 1 яйце, 50 гр.

захар, 200 мл прясно мляко и 1 пакетче ванилов пудинг се смесват с тел/бъркалка в тенджера. Когато разбъркате сместа, докато стане без бучки, прехвърлете тенджерата върху котлона и варете на среден огън, докато пудингът се свари до необходимата гъстота, като бъркате непрекъснато.

ябълки

Махнете тенджерата от котлона, след което настържете 3 цели ябълки в пудинга (аз нарочно избрах по-меки). Комбинирайте съставките, докато ябълките се разпределят фино в пудинга (може да използвате и миксер).

пудинг с ябълки

Вземете по-голямата част от тестото, сложете го върху хартия за печене и с точилка го разточете до размера на тавата, която ще използвате. Най-добре е да използвате по-малка, правоъгълна тава, приблизително 22х22 см.

Разточете по-голямото тесто в този размер и го поставете върху тавата заедно с хартията. Отгоре се разпределя плънката от пудинг и ябълка и се заглажда хубаво. След това извадете по-малкото тесто от фризера и го настържете върху плънката, докато се покрие напълно. По желание отгоре кората се поръсва с малко канела.

ябълков пай

пай стъргано тесто

Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, като продължителността е приблизително 35-40 минути, докато хване красива, златиста коричка отгоре. След изпичане сладкишът се сервира нарязан на кубчета. 

ябълков сладкиш хрупкав

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft