Натриевият глутамат , който се ползва в много хранителни продукти на масовата промишленост, уврежда ретината и е причина за болестите на Паркинсон и Алцхаймер , става ясно от експериментално проучване.
Ако оставим настрана „малките странични ефекти” като гадене, повръщане, зачервяване на кожата и главобол, натриевият глутамат би могъл да нанесе сериозни щети в тялото ви, които да се предадат и на поколението ви.
Доказано е, че при консумация от бременни, той се натрупва в плацентата и нанася трайни последствия на плода.
Най-коварното в случая е, че точно това вещество придава неустоимия вкус на много от продуктите, които хапваме редовно. Те са апетитни и буквално ни карат да се „пристрастим“ към тях.
Тази своеобразна зависимост също се дължи на натриевия глутамат, който има свойството на наркотиците да въздейства на рецепторите ни и така подсъзнателно, си внушаваме, че похапваме вкусен и питателен продукт.
Натриев глутамат използват най-често по ресторантите и заведенията за бързо хранене, където примамват с вкусно меню.
Веществото се означава още с Е62, както и с названията: умами, веицин, натриева сол на L-глутаминовата киселина, мононатриева сол на глутаминовата киселина, моносодиев глутамат и други.
Днес в света се употребяват около 200 хиляди тона годишно от тази добавка.