Натриевият глутамат-божественият вкус, който убива!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Натриевият глутамат-божественият вкус, който убива!
5026
Снимков материал: pixabay.com
Натриевият глутамат-божественият вкус, който убива!

Натриевият глутамат , който се ползва в много хранителни продукти на масовата промишленост, уврежда ретината и е причина за болестите на Паркинсон и Алцхаймер , става ясно от експериментално проучване.

Ако оставим настрана „малките странични ефекти” като гадене, повръщане, зачервяване на кожата и главобол, натриевият глутамат би могъл да нанесе сериозни щети в тялото ви, които да се предадат и на поколението ви.

Доказано е, че при консумация от бременни, той се натрупва в плацентата и нанася трайни последствия на плода.
Най-коварното в случая е, че точно това вещество придава неустоимия вкус на много от продуктите, които хапваме редовно. Те са апетитни и буквално ни карат да се „пристрастим“ към тях.

Тази своеобразна зависимост също се дължи на натриевия глутамат, който има свойството на наркотиците да въздейства на рецепторите ни и така подсъзнателно, си внушаваме, че похапваме вкусен и питателен продукт.

Натриев глутамат използват най-често по ресторантите и заведенията за бързо хранене, където примамват с вкусно меню.

Той се съдържа във всички колбаси, кренвирши, чипсове, сухари, готови супи, консерви, дори в бирата и къде ли още не. На чуждестранните продукти той е отбелязан с кода MSG.
Веществото се означава още с Е62, както и с названията: умами, веицин, натриева сол на L-глутаминовата киселина, мононатриева сол на глутаминовата киселина, моносодиев глутамат и други.
Днес в света се употребяват около 200 хиляди тона годишно от тази добавка.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft