Тези съвети си струва да се слушат! Те ще помогнат не само да спрат развитието на рак, но и значително да подобрят здравето на цялото тяло!
Правилното функциониране на дебелото черво играе решаваща роля за нашето здраве.
Основният виновник за рака на дебелото черво според Международната агенция за изследване на рака (IARC) е обработеното месо, което съдържа голямо количество овкусители и канцерогени (пушени меса, колбаси, колбаси, меса на скара и др.)
Добрата новина е, че рискът от рак на дебелото черво може да бъде предотвратен, като следвате тези 9 прости съвета.
1. Яжте пресни зеленчуци и билки
Тези продукти съдържат голямо количество антиоксиданти, витамини и минерали, магнезият е особено ценен. Яденето на достатъчно магнезий е научно доказано, че намалява риска от развитие на ракови клетки. Яденето на поне 400 грама зеленчуци на ден може да активира прочистването на тялото от токсини и свободни радикали, а също така помага на тялото да спре възпалението.
Кръстоцветните зеленчуци са особено полезни, защото съдържат сулфорафан. Това съединение предотвратява развитието на ракови клетки.
2.
Доказано е, че намалява риска от развитие на колоректален рак, особено дистален рак на дебелото черво и колоректален аденом. Само десет грама фибри всеки ден намаляват риска от рак на дебелото черво с десет процента.
3. Приемайте достатъчно витамин D
Има мощен ефект върху имунната система, която контролира растежа на раковите клетки. Препоръчва се редовна консумация на храни, богати на витамин D (скумрия, херинга, яйца, масло, рибено масло, черен дроб, картофи, овес, магданоз и други) и престой на слънце поне 15 минути на ден.
4. Спрете да ядете преработени меса
Всички тези храни съдържат голямо количество вредни за организма вещества и дори малко количество от тях повишава риска от развитие на много видове рак, включително рак на дебелото черво. Яденето на месо и риба, приготвени по нежен начин (задушаване, печене) със зеленчуци и натурални подправки е отлично решение.
5. Намалете червеното месо
Многобройни проучвания потвърждават, че хората, които ядат червено месо всеки ден, имат повишен риск от рак на дебелото черво и панкреаса с 24% в сравнение с тези, които консумират малки количества от него не всеки ден.
Но добавянето на малки количества постно говеждо месо към вашата диета също е доказано, че помага за повишаване на имунитета и намалява риска от възпаление в тялото.
6. Физическа активност
Активният начин на живот значително намалява риска от рак на дебелото черво. Научно е доказано, че активните хора имат 30-40% по-нисък риск от рак на дебелото черво в сравнение със заседналите хора.
Физическата активност понижава нивата на инсулин, което е един от най-добрите начини за спиране на растежа на раковите клетки.
7. Отървете се от излишните килограми
Наднорменото тегло значително увеличава риска от много видове рак, включително рак на дебелото черво. Изследвания през 2014 г. анализираха данни от повече от пет милиона души и показаха, че всеки десет килограма наднормено тегло увеличава риска от развитие на десет вида рак.
8. Пиене на алкохол и пушене
Това значително увеличава риска от рак на дебелото черво и други видове рак. Препоръчително е да се откажете от тютюнопушенето и да намалите консумацията на алкохол до минимум.
9. Яжте чесън редовно
Хората, които консумират суров чесън, имат по-нисък риск от развитие на колоректален и стомашен рак. Освен това при пациенти с неоперабилни ракови заболявания на дебелото черво, панкреаса и черния дроб добавянето на чесън към диетата в продължение на шест месеца доведе до укрепване на имунната система и подобряване на тяхното благосъстояние.