Една от основните причини за посивяването на косите е липсата на меланин – пигментно вещество, което придава цвета на косата и кожата. С напредването на възрастта, организмът започва да произвежда все по-малко от него.
Спрете цигарите
Науката често е доказвала, че тютюнопушенето причинява ненавременно стареене в тялото. Отказването от вредната привичка е първата крачка, която ще забави процесите на стареене. Освен това, ще подобрите обонянието си, кожата ви ще стане по-чиста и красива и ще подобрите кръвообращението, което би могло да спомогне за отлагане посивяването на косите.
Доверете се на билките
Има една билка, наречена китайското чудо – фо-ти, която прави чудеса с човешкото здраве и би могло да забави посивяването на косите.
Намалете стреса
Стресът е една от основните причини за възникването на низ здравословни проблеми, в това число и посивяването на косите и ранното състаряване. Бъдете позитивни. Всеки един ден отделяйте за себе си няколко минути, в които да релаксирате и да се отърсите от динамиката на ежедневието.
Останете хидратирани
Хидратацията на тялото е важна за поддържането на добро здраве. От друга страна е добре да намалите приема на алкохол и кофеинови напитки, тъй като те водят до обезводняване на организма и намаляване хидратацията на кожата.
Липсата на хидратация е причина голяма част от важните хранителни елементи да не достигат до космените фоликули, което също може да е причина за ранното посивяване на косата.
Дефицит на мед
Храненето също тъй е важно за състоянието на косата ви. Понякога дефицитът на мед в организма може да е причина за появата на сиви косми. Приемайте витамини и минерали като хранителна добавка или консумирайте по-често ряпа, боб, спанак, месо, ананас, къпини, бадеми и други. Важни са и храните богати на йод като моркови, морски дарове, спанак и други.
Приемайте умерено количество протеини
Менюто ви трябва да бъде балансирано. Приемането на здравословни протеини е от съществено значение за здравето на косата и кожата. Консумирайте пилешко, пуешко, телешко. В чинията си отделете повече място за плодове, зеленчуци, протеини и по-малко за въглехидратите.