Нашите гевреци са нищо пред турските симиди! Хрупкава сусамена коричка и пухкава вътрешност - други няма и да куснеш!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Нашите гевреци са нищо пред турските симиди! Хрупкава сусамена коричка и пухкава вътрешност - други няма и да куснеш!
Нашите гевреци са нищо пред турските симиди! Хрупкава сусамена коричка и пухкава вътрешност -...
17769
Нашите гевреци са нищо пред турските симиди! Хрупкава сусамена коричка и пухкава вътрешност - други няма и да куснеш!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

В Турция гевреците със сусам са много популярни и обичани от всички, а там наричат този вид хляб " симид ".  Турските симиди се отличават от обичайните гевреци с по-големите си размери и вкусна, хрупкава коричка. Но за да се насладите на вкуса на деликатеса, трябва да го ядете само в деня на приготвяне.

Според традицията гевреците в Турция се потапят в пекмез - това е гъсто сварен гроздов сок, след което се овалват в сусам. Можете да замените пекмеза с леко разредена вода с мед. Ето и рецептата за уникално вкусните турски симиди :

Уникални турски гевреци

Продукти:

400 гр.

пшенично брашно

1 ч.л. захар

2 ч.л. суха мая

125 мл топла вода

4 с.л. растително масло

1/2 ч.л. сол

За сиропа:

1 с.л. мед

150 мл топла вода

сусам

турски симиди

Приготвяне:

Добавете захарта към топлата вода и разредете вътре маята, след което оставете да шупне за 15 мин. Пресейте брашното в купа, добавете горната смес, омесете тестото, след което добавете растително масло (1 супена лъжица) и разбъркайте тестото, докато се получи еластична и мека маса. Оформете готовото тесто на топка, сложете го в съд и покрийте с кърпа, оставете да "почине" за 1 час.

Сега тестото трябва да се омеси малко и да се раздели на части, приблизително на 5 парчета (5 франзели). Усучете всяко парче на въже, дълго около 45 см. Извийте полученото въже така, че да се получи колелце, като закрепите краищата старателно.

Разредете меда с топла вода и изсипете сусама в чиния - в него ще оваляте гевреците.

Потопете всяко геврече в сироп, а след това оваляйте в сусам.

Покрийте тавичка за печене с хартия за печене, поставете върху нея симидите и ги оставете да "почиват" за 20 - 30 минути.

Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете гевреците за 15 - 20 минути, докато се зачервят. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft