Спомняте ли си времето, когато сами си правехме сладкишите у дома? Ако понякога се връщате с носталгия към тези дни, то днешната рецепта е тъкмо за вас! Ще ви припомним как се правеха любимите на всички сладки прасковки - неизменен гост на трапезата за всеки по-голям семеен празник . Продуктите са простички, а кремът е по желание - може да използвате мармалад по избор, течен шоколад, смес от масло и издълбаното от сладките и пр.
Мамините прасковки от едно време
Продукти:
- брашно - 450-500 гр.
- маргарин или масло - 180 гр.
- яйца - 2 броя
- сурови жълтъци - 2 броя
- захар - 8 супени лъжици
- сол - щипка
- лимонов сок - от половин лимон
- бурканче мармалад по избор
- сода - 1 ч.л.
- сок от цвекло - 3-4 супени лъжици
- сок от моркови - 3-4 супени лъжици
Приготвяне:
В дълбока купа счупете 2 яйца, добавете жълтъците и захарта.
С ръце оформете тестото на "саламче" и го разделете на 16-18 части. Оваляйте топчета и ги подредете на намазана или застлана с хартия за печене тава. Загрейте фурната на 200 градуса. Печете бисквитките за 15-20 минути (трябва да останат светли).
Когато се охладят малко, разрежете наполовина и издълбайте средата. Напълнете с мармалад по избор, смесен с издълбаните трохи. Може да добавите и смлени орехи, а също и още меко масло - според това, как ги предпочитате. Слепете двете половини на бисквитките. Потопете едната страна на прасковките в сок от моркови, а другата - в сок от цвекло. Може да използвате и сладкарски бои, ако разполагате с такива. Оваляйте готовите бисквитки в кристална захар. По желание забодете в единия край малки клонки от мента или чемшир, за да заприличат на истински.
Приятен апетит!