Всеки път, когато минавам покрай хлябът в магазина, се убеждавам, че волята ми е взела безсрочен отпуск. Обикновено се прибирам с няколко вида. И, разбира се, когато един приятел ми даде рецепта за прехвален кифличка с пълнеж, побързах да ги приготвя същата вечер. Нищо чудно, че кремообразните кифлички наистина се оказаха страхотни.
С пълнежа е лесна работата също. Изглежда по-скоро като слоеве, които не привличат вниманието към себе си. По-скоро добавя вкус към ефирните кифлички . Печенето е просто, просто трябва да поработите малко с точилка. За това имам малки помощници. Те обичат да бърникат тестото.
Съставки
Мляко 270 мл
Сол 1 щипка
захар 200 гр
Масло 210 гр
яйце 1 бр.
мая 10 гр
Пшенично брашно 700 гр
Яйчен жълтък 1 бр.
Подготовка
Разбийте заедно солта, 2 с.л. захар, 60 г разтопено масло, 250 мл топло мляко, едно яйце и мая (може да вземете 20 г прясна).
Изсипете 550 г пресято брашно и омесете меко тесто. Покрийте го със стреч фолио и го оставете за 30 минути.
В този момент пригответе пълнежа. Сместа от брашно, захар и омекотено масло (по 150 г) се смилат на трохи.
Разточете тестото на тънък правоъгълен пласт, поръсете половината с трохи и покрийте със свободната част. Разточете в същия слой и повторете процедурата
Поръсете пълнежа по дългата страна на тестото за трети път и го сгънете отново наполовина. Разточете, след което нарежете пласта на квадрати.
Сгънете ъглите на всяко парче навътре и натиснете в центъра, за да оформите цвете. Прехвърлете заготовките в тава за печене, поставете ядка в центъра на всяка. Покрийте с найлоново фолио и оставете да престои 25 минути.
Разбийте жълтъка с лъжица мляко и намажете кифличките. Отгоре се поръсва с трохи и се пече 25-30 минути на 180 градуса
Печените изделия са толкова нежни, че се топят в устата. Седнах да пия чай и неусетно излапах три парчета. И знаеш ли какво? Дори съвестта ми не ме измъчваше. Струва ми се, че и тя като мен беше пристрастена към такова гастрономическо удоволствие. Хареса ли ви домашното печиво ?