Един от най-традиционните десерти – крем-карамелът, се прави по-лесно, отколкото повечето хора мислят. Всъщност, има множество разновидности от този великолепен десерт, който е разпространен по целия свят: от Япония и Индия до Испания и Португалия.
В романоезичните страни, където е задължителен елемент от националните кухни, го наричат „флан“.
Класическа рецепта за крем-карамел
За карамела
Съставки: 1 ч.
1/3 ч. ч. вряща вода.
Приготвяне на карамела
1. Ще ви потрябва кръгла форма за сладкиши, с дупка в средата и диаметър 22 см. Слагате чайник с 3 чаени чаши вода на среден огън – ще се използва за направата на сиропа и печенето на крем-карамела на водна баня.
2. В средно голяма тенджера слагате захарта на слаб огън. Бъркате с шпатула, докато напълно се стопи захарта и образува златист карамел.
3. Измервате 1/3 чаена чаша вряща вода и внимателно я изсипвате върху карамела. Внимание: полученият по този начин сироп ще шупне!
След това разбърквате с шпатулата, докато се образува гладък сироп.
4. Прехвърляте сиропа във формата, като го сипвате върху централния конус. С кърпа за чинии или термична ръкавица задръжте и завъртете формата, за да се карамелизира и отстрани. Оставяте я и се заемате със сместа за крема. Жесток кекс с крем карамел
За крема
Съставки: 4 яйца, 1 кутия кондензирано мляко, 2 1/2 чаени чаши мляко.
Приготвяне на крема
1. Загрявате фурната до 180ºC (средна температура).
2. В малка купа счупвате едно по едно яйцата и ги прехвърляте в блендер. Яйцата разбивате леко, колкото да се размесят. Добавяте останалите съставки и разбивате до гладка хомогенност.
3. Поставяте формата с карамела в съд за печене на водна баня. Добавяте във формата и сместа за крема. Слагате съда за печене във фурната и едва тогава заливате сместа с вряща вода, докато покрие половината от формата. Оставяте да се пече около 1 час – времето може да варира в зависимост от модела и вида на фурната. Крем-карамелът е готов, когато повърхността е стегната, но вътрешността е все още кремообразна – тя се стяга едва, когато изстине окончателно.
4. Изваждате крем-карамела от фурната.
Оставяте го да се охлади, след което го прибирате в хладилника. Оставяте го да изстива там поне 3 часа преди да го извадите от формата. 5. За да отлепите крем-карамела от формата, загрявате дъното й за кратко, колкото да отпусне сиропа. Покривате формата с чиния с висок борд и веднага я обръщате.
Ако желаете крем-карамелът да стане „без дупчици“, тайната е да не се вкара въздух в крема. За целта той трябва да се разбие на ръка, да се заглади и да почине, преди да се пече. Приготвяте карамела, след като сместа за крема е готова. Пече се на ниска температура – 160ºC около час и половина.