Бананът е плод, който отдавна се е превърнал от екзотика в позната и обичана храна. Ядат се почти от всички и навсякъде. За ползите от бананите се е говорило неведнъж.
Днес ние на базата на научни изследвания ще се опитаме да отговорим на въпрос, който отдавна вълнува всички: може ли да ядем презрели банани ?
Изследователите твърдят, че почернелите банани имат малко по-различен ефект върху тялото.
Ползите от презрелите банани
В неузрелите банани има представят устойчиво (неразтворимо) нишесте . То не се разтваря в тънките черва и ферментира в дебелото черво, което често причиняват газове. В зрелите плодове по-голяма част от нишестето се превръща в захар. Затова узрелите банани са не само по-сладки на вкус, но също така и по-лесни за храносмилане. Това означава, че те са по-полезни за храносмилането .
Узрелите банани съдържат много повече полезни вещества. И най-важното - колкото по-тъмен е бананът, толкова повече в него се съдържа извънклетъчният протеин TNF (тумор-некротизиращ фактор) . Той инхибира растежа на туморни клетки .
Изяждайки 1 презрял банан на ден, вие укрепвате имунната система. Учените в Япония твърдят, че тези плодове съдържат повече фибри, витамин С, витамини от група В, калий и антиоксиданти от незрелите.
Следващия път, когато избирате банани в магазина, помислете си за прочетеното тук. Може би презрелите плодове не са толкова вкусни, но те могат да бъдат използвани в различни ястия.
Най-добре е да ядете банани два часа след закуска, като междинна закуска. В никакъв случай не ги яжте на празен стомах. За да бъдете здрави, се хранете добре!