На 29 юни празнуваме един от най-големите празници на лятото - денят на първоапостолите Петър и Павел.
Освен ритуалите и вярванията, залегнали в народната памет на този ден, има няколко ястия, които задължително се приготвят - прочутото Петровско пиле (или петел), обредна погача и задължителния Бял мъж (Кутлач, Белмъш).
Последното представлява вид предястие от сирене и брашно , което може да се консумира както сладко, така и солено.
Това е единственото ястие в българската фолклорна традиция, което се приготвя от мъж. Петровден е и най-подходящото време за приготвянето ѝ, защото млякото на овцете е най-гъсто и хубаво.
Легендата разказва за група мъже, отишла навръх Петровден да ожъне житото.
Ето как да си го приготвите и вие:
Бял мъж
Продукти:
прясно сирене - 500 грама
прясно мляко - 100 мл
брашно - 5 супени лъжици
сол - 1/2 чаена лъжица
мед - 1/2 кафена чаша
Приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за Бял мъж / Кутмач / Белмъш е изборът на продуктите. Преди във всяка българска къща е имало домашно свежо прясно сирене, както и истинско прясно мляко. Днес обаче е трудно да се намерят хубаво сирене и мляко. Ако имате домашни под ръка е най-добре. Ако не, то може да замените прясното сирене с моцарела, а когато избирате прясно мляко да вземете хубаво пълномаслено прясно мляко, към което да добавите и 1 супена лъжица краве масло.
Настъргвате сиренето, а брашното разбивате в студеното прясно мляко, след което го смесвате със сиренето и добавяте солта. Ако ползвате прясно мляко от магазина най-добре добавете и 1 супена лъжица краве масло, за да постигнете трационния вид и вкус.
Изсипвате сместа в тиган, най-добре с незалепващо покритие и поставяте на котлона. Бъркате с енергично с дървена лъжица за 4-5 минути, докато се сгъсти.
Сервирайте Бял мъж в соления му вариант или в сладкия - с мед или сладко.
Честит празник!