Страхотна рецепта за убийствено вкусна и богата лятна баница , ще ви очарова
Сега мигновено ще се запитате, каква пък е тази лятна баница?! Сами ще се досетите като видите продуктите, а ние ви уверяваме, че вкусът й ще ви очарова дотам, че нищо чудно и да се пристрастите към нея.
Това е една от любимите ни рецепти, които си правим честичко, въпреки прословутите диети и калории. Все пак човек е необходимо и да си угоди на душичката, нали така?! А за децата две мнения няма – унищожават я за секунди.
Трябват ни четири стръка нарязан зелен лук, три лъжици олио, около 450 грама телешка кайма, четири ситно нарязани тиквички, един по-малък патладжан на кубчета, чаша домати от консерва, четвърт чаша ситно накълцан магданоз, сол, черен пипер, половин лъжичка бахар или кориандър, лъжичка изсушен риган, чаша настърган кашкавал, малко галета, около 10-ина листа кори за баница и шест лъжици масло.
Първо задушаваме лука в олиото, а после добавяме към него и месото. Оставяме ги на слаб огън за малко, а после слагаме тиквичките, доматите, патладжана, магданоза. Подправяме с пипера и солта.
Покриваме съда и оставяме всичката тази вкусотия да покъкри близо половин час. През последните десетина минути добавяме към нея кориандъра и ригана.
Чак, след като я свалим от котлона, прибавяме към сместта и сиренето. След това поставяме шест кори за баница на дъното на тавичката, като мажете подред всеки от листовете с масло.
Поставяме равномерно плънката върху корите, а после покриваме с останалите точени леста и пак мажем с маслото всеки от тях. Трябва да направим малки разрези с нож по най-горните точени кори – формата да е на квадратчета или ромбове.
Накрая я поставяме във фурната и печем приблизително около 40 минути, за да придобие баницата ни онзи прекрасен и аретитен златист цвят. Накрая вадим от фурната и оставяме да си „почине“ десетина минути. А после е ясно – режем, ядем и ушите ни плющят – толкова е вкусно. Да ви е сладко на всички!