На трапезата днес за Лазаровден трябва да имате ...

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
На трапезата днес за Лазаровден трябва да имате ...
На трапезата днес за Лазаровден трябва да имате ...
44935
На трапезата днес за Лазаровден трябва да имате ...
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

На Лазаровден са се пекли обредни хлябове от възрастните жени, а девойките са майсторяли кукли от тесто, които подарявали на следващия ден - Връбница .

Обредните хлябове преди не са се замесвали с мая, а с домашно приготвен квас. В глинен съд се е замесвало тесто от вода и брашно и се е оставяло да ферментира на открито 15-ина дни.

След това се е вземало парченце за замесване, добавяли са се още малко брашно и вода и по този начин в къщата винаги е имало квас за хлебните изделия. На следващия ден е празникът Връбница. От цъфнала върба момите са правили и венчета, пускали ги по реката и гадаели по тях. Чието венче първо изплувало, тази девойка първа щяла да се задоми. Освен върбови клонки, в него се вплитали първите пролетни цветя. Задължително е трябвало да има здравец. Важното при оплитането е цветята да имат дълги дръжки. Плетяла се е дълга плитка, чиито два края са се съединявали с панделка.

Независимо, че е точно седмица преди Великден, на този ден, както и на Лазаровден, може да се консумира  риба .

Риба на шиш за Лазаровден

Риба на шиш се приготвя лесно. Продуктите са 1 кг риба - желателно филе, 4 глави по-дребен лук, 1 к. ч. олио, 1 к. ч. оцет, люти чушки от туршия, лимон, мащерка.

Нарязаното на парченца филе осоляваме и поръсваме с мащерка. След половин час нижем на шишчета като между парченцата риба слагаме лук, а на края една люта чушка. Потапяме шишчетата в олиото и оцета и печем на загрята скара. Поднасяме с лимон.

СЕВЕРНЯШКИ ЛОПУШНИК (С ЛАПАД)

Необходими продук­ти: За тестото: Око­ло 1 кг брашно, 2 чаени чаши хладка вода, 3-4 супени лъжици кисело мляко, 1 супена лъжица олио, щипка сол. За плънката: 8 супени лъ­жици мазнина, около 400 г листа от лапад, 3 яйца, 250 г сирене, 1 глава лук или връзка пресен.

Начин на приготвя­не: От продуктите се за­месва тесто, което се оставя да престои около 30 мин. През това време се приготвя плънката. Измива се и се попарва лападът, нарязва се на тънки лентички и се за­душава с мазнината и на­рязания на ситно лук. След като изстине, се добавят разбитите яйца и 1/2 от сиренето (нат­рошено). Тестото се раз­деля на четири топки. От двете топки се пра­вят 6 по-малки, които се разточват с диаметър 10 см. Нареждат се по три кори една върху дру­га, намазани отгоре с мазнина. От тях се пра­вят две кори - едната с големината на тавата, а другата - по-голяма, за да я прихлупи. Останалите две топки тесто се правят две тънки ко­ри, които се оставят малко да поизсъхнат.

На дъното на намасле-ната тава се поставя най-голямата кора. Из­сипва се и равномерно се разпределя плънката. Върху нея се къдрят като венец двете тънки кори, които се ръсят с остана­лото сирене. Завиват се краищата на голямата

кора. Ръси се отгоре с мазнина и се пече около 40 мин. при 180°С.

СОДЕНА ПИТКА

Необходими продук­ти: Около 600-700 г брашно, 2 чаени чаши кисело мляко с 1 чаена лъжица сода бикарбо­нат, щипка сол, 2 яйца, 3 лъжици олио.

Начин на приготвя­не: Пресява се брашното в по-голям съд, прави се „кладенче", в което се слагат млякото, содата, 1 яйце и 1 белтък, олио­то. Замесва се меко тес­то, оформя се питка, коя­то се слага в намазана с масло тавичка. Отгоре се маже с разбития жълтък.

От същото тесто може да се направят мал­ки питки.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft