Риба, много зелении и домашна питка . Това са част от гозбите, които задължително трябва да присъстват на трапезата ни на Цветница.
Трапезата на Цветница също трябва да бъде празнична и красива. Това е вторият ден от Големия пост, в който е разрешено да се яде риба. Освен нея обаче всички останали ястия трябва да бъдат постни - салата от пресни зеленчуци, картофи, ориз, фасул, яхния от стар боб или пък пълнени постни чушки .
На почит са зелениите - коприва, лапад, спанак, с които може да приготвите чудни супи и яхнии.
Не бива да се слагат мазни ястия. Дори и рибата, която ще приготвите за празника, не трябва да е много мазна, а по-суха и по възможност печена.
За десерт предложете на семейството пресни плодове или пък домашно приготвени сладкиши, но без яйца или мляко. Не забравяйте ядките и празничната питка. Можете да направите и малки питки във форма на цветя, които ще придадат много стил на вашата трапеза.
Украсете трапезата със свежи пролетни цветя, които напълно съответстват в духа на този празник. Цветница отбелязва настъпващата пролет и събуждането на природата за нов живот. Затова нека на този ден всичко да бъде цветно и красиво. Закичете домът си с осветените върбови клонки, които сте взели от църквата. Сплетете ги на венец и ги поставете на външната врата. Това ще ви пази от зли очи и болести.
Изпитани рецепти
Печена бяла риба в бира
Продукти:
800 г филе от бяла риба
3 глави лук
1 скилидка чесън
1/2 кг моркови
100 г чери домати
250 мл бира
1/2 връзка магданоз
За маринатата:
1 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 стрък розмарин
1 скилидка чесън
Начин на приготвяне:
Приготвя се марината за рибата, като се смесват зехтинът, лимоновият сок, солта, черният пипер, смачканият чесън и накъсаният пресен розмарин. Рибните филета се нарязват на парчета, овалват се добре в маринатата и се оставят за десетина минути да престоят в нея.
Докато рибата се маринова, лукът се обелва и нарязва на едри кубчета, а морковите се белят и нарязват на дебели шайби. В тиган се запържват на силен огън с малко чесън зеленчуците за около 5-6 минути, докато започнат да омекват. Преместват се в тавичка за печене и в същия тиган се запържват маринованите парчета риба. Добавят се и те към зеленчуците в тавата.
Ястието се залива с бира и се пече на фурна на 200 градуса за 10 минути. Вади се от фурната и се добавят цели чери домати и накълцан магданоз. Връща се отново във фурната за още 5 минути и когато бирата изври, е готово за сервиране.
Супа от коприва и спанак
Продукти:
½ кг коприва
½ кг спанак
2-3 с.л. ориз
2-3 с.л. олио
1/2 кубче зеленчуков бульон
3 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
домат или доматен сок
Начин на приготвяне:
Копривата и спанакът се слагат във вряща леко подсолена вода, заедно със зеления лук за 7-8 минути. Пюрират се. Прибавят се оризът, олиото и зеленчуковият бульон. След като оризът стане готов, се слага доматеният сок. Ври още 4-5 минути. Накрая се прибавя чесъна. По желание се сервира с резен лимон.
Питка цвете
Продукти:
300 мл вода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
500 г брашно
1 ч.л. суха мая за хляб
100 г маргарин
Начин на приготвяне:
Замесва се меко тесто от брашното, водата, солта, захарта и маята и се оставя да втаса. След това тестото се разделя на 4 топки. Едната се оставя настрани. Другите три се разточват на кръг, голям колкото чиния. Намазват се с маргарин и се подреждат един върху друг. Полученият лист се разтегля и навива на руло, което се слага на кръг в тава с четвъртата топка по средата. Разрязва се на няколко места и се оставя да втаса. Питката се намазва с вода и се пече в загрята на 180 градуса фурна до златисто.
Домашни бонбони
Продукти:
200 г фурми
100 г орехи
2 с.л. ром
30 г кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Фурмите се накисват във вряла вода за около час. След това се отцеждат и костилките им се отстраняват. Заедно с орехите и рома се поставят в блендер и се пасират до получаването на лепкава смес. От нея се оформят малки топчета, които се овалват в кокосови стърготини и се поставят в малки хартиени кошнички. Предимството на тази бонбоните е, че заради сладостта на фурмите не се налага да се добавя нито захар, нито друг вид подсладител.