31 Май 2014
21723
Снимков материал: pixabay.com
Преди две седмици холандският специалист на сладкишите Рудолф ван Веен от телевизионното предаване "Пекарната на Рудолф" беше в София, за готви на живо за българските си почитатели. Тогава той направи ягодова торта, а преди да си тръгне, остави още една рецепта за торта с ягоди и крем, но не същата.
С това изкушение може да зарадвате десет човека, но е необходимо да се въоръжите с спокойствие, защото отнема цели четири часа.
Ето какво е необходимо:
За целувчените блатове:
2 белтъка
75 г захар
За пандишпановите блатове:
50 г масло
4 белтъка
5 жълтъка
100 г захар
100 г брашно
За крема:
500 мл сладкарска сметана
70 г захар
За меренгето:
60 мл вода
150 г захар
3 белтъка
Допълнително:
ягодов ликьор
4 с.л. сладко от ягоди
100 г бял шоколад
1 кг пресни ягоди
Начин на приготвяне:
За целувчените блатове разбийте белтъците в чиста, суха купа на пяна. Добавете захарта на струйка и продължете разбиването до получаването на твърда пяна. Прехвърлете сместа в пош с равен накрайник.
Очертайте два кръга с диаметър 20 см върху голямо парче хартия за печене. Обърнете хартията наобратно и постелете голяма плоска тава с нея. Шприцовайте белтъчна пяна във формата на спирала, отвътре навън. Изсушете блатовете на 80 градуса за около 3 часа. Най-добре е да ги приготвите предишната вечер, като след втория час изключите фурната и ги оставите да се сушат цяла нощ.
За пандишпановите блатове разбийте белтъците с половината захар с помощта на миксер, до получаването на пяна. Жълтъците разбийте с останалата захар в купа, на водна баня, с помощта на тел. Щом сместа се загрее, дръпнете я от огъня и продължете да разбивате докато тя изсветлее. Добавете разбитите белтъци към жълтъците, на порции, като разбърквате след всяка с помощта на шпатула. Добавете брашното и по-отрано разтопете масло. Разбъркайте.
Намаслете дъното и стените на две форми с пружини с диаметър 20 см. На дъното на всяка поставете изрязан кръг от хартия за печене. разпределете сместа във формите и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
Разбийте сметаната със захарта до твърдост и я поставете в хладилник. Почисете ягодите и ги нарежете на половинки или четвъртинки. Нарежете белия шоколад и го разтопете на водна баня.
За меренгето сварете захарен сироп с температура 121 градуса. Разбийте белтъците на пяна с помощта на миксер и без да спирате, налейте захарния сироп на струйка. Разбивайте сместа на висока скорост, до получаването на твърда пяна. Прехвърлете сместа в пош с равен накрайник.
Поставете единия пандишпанов блат върху поднос за торта. Поръсете с 2-3 с.л. ягодов ликьор /бренди или портокалов ликьор/, разнесете го с четка. Намажете блата с 2 с.л. сладко от ягоди. Подредете половината пресни ягоди. Върху тях нанесете 1/3 от битата сметана и я разстелете с помощта на палетен нож. Намажете единия целувчен блат с тънък слой разтопен бял шоколад и го поставете с тази страна върху сметаната. ПРитиснете и намажете и горната му страна с бял шоколад.
Поставете втория пандишпанов блат, напръскайте го с ликьор, намажете го със сладко, сложете пресни ягоди, а върху тях сметана. Намажете втория целувчен блат с бял шоколад от едната страна и с нея го поставете на сметаната. Намажете с бял шоколад блата и отгоре. Сложете останалата сметана и я загладете на тънък слой върхи и отстрани на тортата, с помощта на палетен нож. Шприцовайте белтъчна пяна първо отстрани на тортата, като правите зигзаобразни движения нагоре-надолу. Шприцовайте розички върху тортата. В самия център на тортата поставете няколко резена ягоди, а най-отгоре една цяла. С помощта на газова горелка променете цвета на белтъчната пяна до златистокафяв.
За целувчените блатове:
2 белтъка
75 г захар
За пандишпановите блатове:
50 г масло
4 белтъка
5 жълтъка
100 г захар
100 г брашно
За крема:
500 мл сладкарска сметана
70 г захар
За меренгето:
60 мл вода
150 г захар
3 белтъка
Допълнително:
ягодов ликьор
4 с.л. сладко от ягоди
100 г бял шоколад
1 кг пресни ягоди
Начин на приготвяне:
За целувчените блатове разбийте белтъците в чиста, суха купа на пяна. Добавете захарта на струйка и продължете разбиването до получаването на твърда пяна. Прехвърлете сместа в пош с равен накрайник.
Очертайте два кръга с диаметър 20 см върху голямо парче хартия за печене. Обърнете хартията наобратно и постелете голяма плоска тава с нея. Шприцовайте белтъчна пяна във формата на спирала, отвътре навън. Изсушете блатовете на 80 градуса за около 3 часа. Най-добре е да ги приготвите предишната вечер, като след втория час изключите фурната и ги оставите да се сушат цяла нощ.
За пандишпановите блатове разбийте белтъците с половината захар с помощта на миксер, до получаването на пяна. Жълтъците разбийте с останалата захар в купа, на водна баня, с помощта на тел. Щом сместа се загрее, дръпнете я от огъня и продължете да разбивате докато тя изсветлее. Добавете разбитите белтъци към жълтъците, на порции, като разбърквате след всяка с помощта на шпатула. Добавете брашното и по-отрано разтопете масло. Разбъркайте.
Намаслете дъното и стените на две форми с пружини с диаметър 20 см. На дъното на всяка поставете изрязан кръг от хартия за печене. разпределете сместа във формите и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
Разбийте сметаната със захарта до твърдост и я поставете в хладилник. Почисете ягодите и ги нарежете на половинки или четвъртинки. Нарежете белия шоколад и го разтопете на водна баня.
За меренгето сварете захарен сироп с температура 121 градуса. Разбийте белтъците на пяна с помощта на миксер и без да спирате, налейте захарния сироп на струйка. Разбивайте сместа на висока скорост, до получаването на твърда пяна. Прехвърлете сместа в пош с равен накрайник.
Поставете единия пандишпанов блат върху поднос за торта. Поръсете с 2-3 с.л. ягодов ликьор /бренди или портокалов ликьор/, разнесете го с четка. Намажете блата с 2 с.л. сладко от ягоди. Подредете половината пресни ягоди. Върху тях нанесете 1/3 от битата сметана и я разстелете с помощта на палетен нож. Намажете единия целувчен блат с тънък слой разтопен бял шоколад и го поставете с тази страна върху сметаната. ПРитиснете и намажете и горната му страна с бял шоколад.
Поставете втория пандишпанов блат, напръскайте го с ликьор, намажете го със сладко, сложете пресни ягоди, а върху тях сметана. Намажете втория целувчен блат с бял шоколад от едната страна и с нея го поставете на сметаната. Намажете с бял шоколад блата и отгоре. Сложете останалата сметана и я загладете на тънък слой върхи и отстрани на тортата, с помощта на палетен нож. Шприцовайте белтъчна пяна първо отстрани на тортата, като правите зигзаобразни движения нагоре-надолу. Шприцовайте розички върху тортата. В самия център на тортата поставете няколко резена ягоди, а най-отгоре една цяла. С помощта на газова горелка променете цвета на белтъчната пяна до златистокафяв.
Редактор: За Жената
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари