Световната здравна организация (СЗО) и Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) публикуваха доклад за най-разпространените вирусни заболявания , предавани с храни . Целта е да се подчертае сериозността на тези заболявания, които могат да имат фатални последици в световен мащаб.
Норовирус — водеща причина за хранителни заболявания
Норовирусът е на първо място.
Симптомите на норовируса включват диария, повръщане, коремна болка и треска. СЗО изчислява, че норовирусът причинява 125 милиона заболявания и 35 000 смъртни случая годишно. В Съединените щати той е отговорен за 58% от всички болести, причинени от храна, с около 2500 огнища годишно. Най-честите източници на замърсяване са готовите храни, замразените горски плодове и миди.
Снимка: pixabay
Хепатит А – глобална заплаха
Вторият най-често срещан вирус е хепатит А, който причинява около 14 милиона заболявания и 28 000 смъртни случая годишно. Предава се чрез замърсена храна, като най-честите източници са миди, замразени плодове и готови храни.
Снимка: pixabay
В страни с по-ниски хигиенни стандарти този вирус се разпространява много по-бързо. В развитите страни ваксинацията намалява риска, но вирусът все още представлява сериозна заплаха, особено за уязвимите категории от населението.
Хепатит Е — опасност от животински продукти
На трето място е хепатит Е, който се предава от животни на хора, най-често чрез недопечени продукти от свинско месо, като черен дроб и гъши дроб. Вирусът може да причини сериозни здравословни проблеми като цироза на черния дроб и неврологични разстройства.
Снимка: pixabay
Други вируси с по-малко известни рискове
Други хранителни вируси включват астровирус, саповирус, ентеровирус и ротавирус. Въпреки че не са толкова добре проучени, те могат да причинят сериозни заболявания.
Докладът на СЗО и ФАО призовава за подобрено наблюдение и международна координация за намаляване на риска от тези заболявания. Експертите препоръчват подобрено обучение за ранно откриване на вируси в храните, както и строги хигиенни стандарти в хранително-вкусовата промишленост.
Снимка: pixabay
Предвид нарастващия глобален обем на търговия с храни и изменението на климата, експертите предупреждават, че рисковете ще растат. Бързите и ефективни мерки за контрол и превенция могат да спасят милиони животи по света.