500 г филе от сьомга (сурово)
3 с.л. пресен копър, нарязан
2-3 с.л. лимонов сок
1 ч.л. червен пипер
3 с.л. майонеза или ремулада
1 ч.л. сол
200 мл течна сметана
копър за украса
Филето се измива. В тенджерка се слага малко вода, около 1 пръст дълбоко, кипва се и филето се слага в нея. Задушава се около 10 минути, след което се вади и оставя да изстине. Намачква се с вилица, като се отстраняват евентуални костици. Смесва се със солта, лимоновият сок и червеният пипер. Сметаната се разбива на сняг, добавят се майонезата, крема от филето и нарязаният копър. Оставя се за около час в хладилник. Сервира се гарнирано с копър.
* Предлага се към варени яйца или аспержи, или с препечен хляб.
* Може да се сложи в торбичка и да се шприцова за сервирането.