Нека опитаме да приготвим заедно популярните " ачми " или турски гевреци , които са много популярни в социалните мрежи напоследък и всички ги приготвят. Има няколко варианта на тази рецепта, като можете да напълните гевреците със сирене, маслини или да ги оставите натурални. Няма нужда да казваме, че са изключително вкусни, както всички турски гозби. Ето рецептата за турски ачми :
Турски гевреци - ачми
Необходими продукти:
1 чаша (200 мл) хладко мляко
1 чаша хладка вода
½ чаша олио
1 кубче прясна мая (40 г)
1 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички захар
2 белтъка (жълтъци за за намазване)
брашно около 800 гр.
150 гр. масло за намазване +-
Начин на приготвяне:
Маята, захарта и солта се разтварят в 200 мл хладка вода, след това се добавят хладкото мляко и олиото, белтъците и накрая постепенно се добавя брашното. Замесва се меко и лепкаво тесто.
Омесеното тесто се оставя да почине 15 минути. (Върху набрашнена повърхност изтръскайте тестената смес и омесете меко тесто – тази стъпка може да се пропусне, в зависимост от това колко меко е тестото ви).
След това намаслете повърхността, върху която ще работите, след което разтеглете тестото с пръсти. Разтеглената кора се намазва с размекнато масло или маргарин. Сгънете едната страна наполовина, след което намажете горната част с масло.
Покрийте я напълно с другата страна. Отново разточете продълговатия правоъгълник и го намажете още веднъж с масло. По желание може да се напълни до половината със сирене, маслини или изобщо да не се пълни, след което се застъпва с другата половина.
След това се изрязват ленти, разтягат се малко и се съединяват като пръстен. Отгоре се намазват с два разбити жълтъка и лъжица олио и по желание се поръсват със сусам. Оставете ги да втасат 15 минути и печете 15-20 минути в загрята фурна на 200 градуса.
Изпечените ачми се намазват с малко масло още когато се извадят от фурната.
За да ги запазите свежи и меки няколко дни, сложете парче хляб в торбата, където ще държите ачмите затворени.
Да ви е сладко!