За кекса:
500 гр. ръжен хляб
140 гр. масло (или маргарин)
50 гр. какао
180 гр. захар (повече или по-малко, ако е необходимо)
1 пакетче ванилова захар (12 грама)
2 яйца
50 гр. шоколад (може и шоколадов чипс)
100 мл прясно мляко (зависи твърдостта на хляба)
За крема:
250 мл прясно мляко
1 с.л. какао на прах (с връх)
1 ч.л. инстантно кафе
2 яйчени жълтъка
60 гр. захар (може и малко повече)
50 гр. масло
Прекарайте хляба през месомелачка, ако е необходимо - добавете мляко (или предварително накиснете хляба - но не прекалено много). Може да включите фурната да се загрява - на 150-170 градуса.
Добавете разтопения маргарин (масло), захарта, ваниловата захар, какаото и разбъркайте много добре. Ако сместа е много суха, добавете млякото.
Добавете жълтъците, нарязания на ситно шоколад (шоколадов чипс) и объркайте.
Разбийте белтъците на сняг и ги смесете с жълтъчения крем.
Прехвърлете сместа във форма, предварително намазнена и поръсена с галета, или в силиконова форма. Сложете във фурната до готовност - отнема около 30 минути.
Приготвяне на крема:
Смесете жълтъците (или жълтъка) с брашното и захарта.
Загрейте млякото, добавете кафето и какаото - разбъркайте и варете в продължение на няколко минути.
След това филтрирайте сместа през фина цедка.
Изсипете обратно в тенджерата, добавете течността с яйце, брашно и захар, и върнете тенджерата на огъня – варете, докато кремът се сгъсти.
Свалете от огъня, добавете маслото и оставете да се охлади добре - може да поставите тенджерата с крема в купа със студена вода, за да се ускори процесът.
Намажете охладения кекс с охладения крем, но можете и просто да го поръсите с пудра захар или да го украсите по желание.