“Захарните калории” - калориите,които идват от въглехидратите са единствените калории, които оказват влияние на теглото . Те вдигат кръвната захар и причиняват голямо приток на инсулин, което дава сигнал на тялото да започне да складира мазнини и така се напълнява.
За да не провокирате този процес най-добре ограничете консумацията на захарни калории до 100 на ден, така че нивата на инсулин да са балансирани. Ето кои храни са изненадващо опасни за вашата диета.
Черен боб - 92 захарни калории в ½ купичка
92 захарни калории в ½ купичка
Много хора на диета свързват боба повече с протеини, отколкото с нишестето в него. Нишестето се размесва в захарите и може да попречи на стабилизирането на кръвната захар.
Мюсли - 160 калории в ½ купичка
160 калории в ½ купичка
В съдържанието на мюслите често са споменавани някои захарин сиропи като глюкозният и царевичният. Но и без тях мюслите сами по себе си са пълни с въглехидрати.
Оризово мляко - 92 калории в една чаша
92 калории в една чаша
Дори ако не е подсладено, това мляко е сладко само по себе си. То се прави от ориз, който съдържа много въглехидрати и причинява напълняване, а оризовото мляко всъщност е сладка вода, която се извлича от варен ориз.
Круша - 92 захарни калории
Круша
92 захарни калории
Дори естествените захари в плодовете усилват освобождаването на инсулин. Само една круша може да запълни дневната ви нужда от захарни калории.
Изсушен банан - 240 захарни калории в ¼ купичка
Изсушен банан
240 захарни калории в ¼ купичка
Специалистите не препоръчват яденето на сушени плодове. В природата водата е основен компонент в тях и помага за регулацията на кръвната захар. Така че, когато плодът няма течност, така отпада способността му да поддържа кръвната захар.
Сладки картофи - 92 захарни калории
Сладки картофи
92 захарни калории
Те съдържат по-малко захар от обикновените картофи, но все пак съдържат доста. Някои нишестета стават на захар толкова бързо в тялото, че могат да вдигнат кръвната захар повече от обикновената.
Ябълков сок - 116 калории в 230 грама
116 калории в 230 грама
Плодовете са пълни с фруктоза и фибри. Направете ги на сок и ще имате дори повече фруктоза, която покачва инсулина с всяка глътка. Освен това, се губят много от витамините и минералите, които правят плодовете здравословни.