Салвията е известна у нас като градински чай. Тя пристига от Средиземноморието и притежава тръпчив вкус.
Лечебните ползи на салвията са известни от години. Нарежда се сред най-мощните антиоксиданти. Тя има изразено противовъзпалително и кръвосъсирващо действие.
Освен това има и голям брой полезни хранителни вещества, поради които се добавя като подправка към различни кулинарни ястия, като супи, плънки и други. В състава и се открива комбинация от витамините В1, В2, В6, В9, К, А, С с минералите цинк, мед, калий, калций, магнезий и други.
Градинският чай се прилага както в прясно, така и в изсушено състояние. Сушената салвия се съхранява в добре затворен съд на тъмно и сухо място.
Чаят от салвия стимулира имунитета. Той се прилага при грип и настинки. Освен това има алкализиращи свойства. Препоръчва се да се приема всеки един ден, като профилактика. Прилага се при силни менструални болки и нарушен менструален цикъл. С него доказано се подобрява храносмилането и се лекуват афти.
Научни изследвания потвърждават, че салвията подобрява паметта. Тя помага за подобрение на когнитивната функция на хора боледуващи отАлцхаймер и деменция. Прилага се още прибезсъние, депресия, умора, главоболие. Подобрява работата на сърдечно-съдовата система.
Противовъзпалителните свойства на салвията я правят прекрасно средство за промиване на рани. Добре се повлияват и състояния, като изгаряния, ухапвания, кожни заболявания, както и гинекологични заболявания, като обилно бяло течение например. Компреси със салвия облекчават артрит и травми.
Като подправка, салвията се влага малко преди да се свали ястието от котлона. Освен че подсилва мозъка, тя помага за растежа и изграждането на костите. Приемът и действа облекчаващо при язваи гастрити.
Салвията успокоява внезапните топли вълни при климакс и намалява потоотделянето. С нея се лекува още косопад, заболявания на дихателната система и храносмилателния тракт.