Непоносимост към глутен-И щитовидната жлеза е намесена-Ето проблемът

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Непоносимост към глутен-И щитовидната жлеза е намесена-Ето проблемът
12335
Снимков материал: pixabay.com
Непоносимост към глутен-И щитовидната жлеза е намесена-Ето проблемът

Имате ли проблеми с щитовидната жлеза? Възможно е глутенът да е виновен ...

Знаете ли, че хората с непоносимост към глутен са по-склонни да имат проблеми с щитовидната жлеза?

Няколко проучвания показват тази връзка. Дори учените препоръчват всички пациенти с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза да бъдат изследвани, за да се изключи непоносимостта към глутен и обратно.

Какво представлява глутенът ?
Глутенът е протеин, който се съдържа в храни, направени от пшеница, ечемик и ръж. Проблемът с глутена е, че той съдържа глиадин. Това е протеин, който тялото не разпознава и смята за странен, така че активира имунната система.

При хората с непоносимост към глутен липсата на познаване на този протеин е много по-очевидна. В резултат на това предизвиква страхотен имунен отговор.

Имунният отговор на тялото ни се активира, за да се защити срещу това, което изглежда странно или вредно за тялото.

Повечето хора вярват, че непоносимостта към глутен е синоним на цьолиакия и това не винаги е така. Съществува така наречената глутенова чувствителност към глутен (SGNC) (1), която е 10 пъти по-често срещана при хората.

Днес има повече хора с чувствителност към глутен, отколкото целиакия.

Цьолиакия
Когато говорим за целиакия, имаме предвид възпалително състояние на тънките черва с автоимунни характеристики. Които се активират и подкрепят от наличието на глутен в диетата.

За да диагностицира цьолиакия, лекарят трябва да извърши чревна биопсия, която демонстрира разрушаване на чревните власинки. В допълнение към някои серологични антитела за разстройството, които са станали по-актуални през последните години.

Не всички пациенти с това състояние имат явни стомашно-чревни симптоми, така че мнозина остават недиагностицирани.

Но ... какво е общото между целиакия и някои заболявания на щитовидната жлеза? Това обикновено се случва поради автоимунно разстройство.

При цьолиакия, непоносимост към глутен, вашите бели кръвни клетки атакуват лигавицата на тънките черва, унищожавайки техните ворсинки. А при автоимунен проблем с щитовидната жлеза се случва нещо подобно: белите кръвни клетки не разпознават щитовидната жлеза и я атакуват.

Автоимунните заболявания на щитовидната жлеза могат да причинят намалена активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), както при болестта на Хашимото. Или може да имаме свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм), както при болестта на Грейвс.

Каква е връзката между глутена и дисфункцията на щитовидната жлеза?
Щитовидната жлеза е жлеза с форма на пеперуда, разположена в долната част на шията. Тя е отговорна за правилното функциониране на голяма част от тялото ни. Също така влияе върху метаболизма и регулира други хормони, като осигурява правилното функциониране на всеки орган.

Щитовидната жлеза съдържа ензима трансглутаминаза, който е от съществено значение за цялото човешко тяло. Въпреки че може да се намери в други органи, именно щитовидната жлеза е с най-висока концентрация.

Някои проучвания установяват, че за нашето тяло глиадинът, който съдържа глутен и ензима трансглутаминаза, е подобен. Това е известно като молекулярна мимикрия и тук се появява проблемът. Защото когато имунната система атакува глиадин, антителата атакуват и щитовидната жлеза. Тъй като имунният отговор напредва и се поддържа, щитовидната жлеза се уврежда дори 6 месеца след консумация на глутен.

Пациентите с цьолиакия са изложени на по-висок риск от развитие на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, както се вижда от следващото проучване, при което пациентите с новодиагностицирана цьолиакия са били проследявани преди и след безглутенова диета в продължение на една година с намален размер. Щитовидната жлеза показва прогресивно разрушаване на жлезата дори при пациенти на диета без глутен.

С други думи, щитовидната жлеза се атакува много по-дълго всеки път, когато ядете храни, които съдържат глутен.

И накрая, има няколко начина за поддържане на здрава щитовидна жлеза. Те включват:

  • Минимизирайте стреса
  • Избягвайте да се излагате на токсини от околната среда, ако е възможно.
  • Яжте хранителни храни с щитовидната жлеза и изрежете тези, които са вредни.
  • Упражнявай се редовно.
  • Лека нощна почивка.

Правилният баланс на хормоните на щитовидната жлеза в организма помага за подобряване на здравето.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft