Неслучайно му викат ЛУДО ТЕСТО - докато втасва, буквално полудява! Каквото и да изпечеш ухае божествено и е меко като пух:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Неслучайно му викат ЛУДО ТЕСТО - докато втасва, буквално полудява! Каквото и да изпечеш ухае божествено и е меко като пух:
Неслучайно му викат ЛУДО ТЕСТО - докато втасва, буквално полудява! Каквото и да изпечеш ухае...
59956
Неслучайно му викат ЛУДО ТЕСТО - докато втасва, буквално полудява! Каквото и да изпечеш ухае божествено и е меко като пух:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

По много лесен и елементарен начин можете да направите универсално " лудо тесто ", без при това да използвате мляко и яйца. Това го прави много по-икономично от другите рецепти за универсално тесто , които сме ви показвали.

Такова универсално тесто е идеално за питки, пайове, хлебчета, кифлички, пици, рула и други печива, които съдържат мая. Състои се само от брашно, вода и мая, но тайната му е в правилната ферментация на маята. Ето какво ви трябва:

Универсално лудо тесто

Продукти: 

  • 900-1000 гр. брашно
  • 500 мл хладка вода
  • 30 гр.
прясна мая или 10 гр. суха мая (1 пакетче)
  • 50 мл олио
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 малка чаена лъжичка сол
  • Приготвяне:

    Първо е необходимо да активирате маята. Натрошете я с пръсти в по-дълбок съд и долейте малко хладка вода. Добавете захарта и разбъркайте с лъжица, докато съставките се разтворят.

    натрошена мая

    каша от мая

    Добавете останалата топла вода (не вряла) и 100 грама брашно. Сместа се разбива добре с телена бъркалка, за да се разбият брашнените бучки и да се получи гладка хомогенна смес.

    вода в маята

    брашно в тестото

    Покрийте купата с фолио или кърпа и оставете на топло, за да се активира маята, което отнема 10-15 минути. Когато забележите, че сместа е шупнала и е увеличила обема си, това означава, че ферментацията на маята е започнала.

    шупнала мая

    съставки за тесто

    След това можете да добавите олиото, солта и брашното. Брашното се добавя постепенно и в началото се бърка с лъжица. Когато получите гъсто тесто, започнете да месите на ръка. Омесеното тесто не трябва да е твърдо, а по-меко, но не лепкаво, и еластично.

    меко и еластично тесто

    Оформете топка и я намазнете, след което я оставете в намазнен съд да втасва около 40-50 минути, покрита с плик или стреч фолио, за предпочитане в топло помещение или леко затоплена, но изключена фурна. Тестото трябва да увеличи обема си 2-3 пъти.

    тесто втасване

    Така приготвеното тесто можете да използвате веднага за приготвяне на печива, но можете да го разделите на по-малки парчета според вашите нужди и да го съхранявате в намазнен съд с торбичка в хладилника, до една седмица. Ако е необходимо, можете да извадите от тестото и да приготвите различни печива. 

    лудо тесто

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft