Когато изпробвах рецептата на Мая и приготвих " кокосовата торта ", за която всички говореха, бях искрено удивена и стана ясно защо е толкова популярна. Има текстура и вкус, несравними с никоя друга торта, която съм правила. Семейството много хареса тази комбинация от пълнежи, така че не бих променила нищо в рецептата.
За да направите тази торта, имате нужда само от няколко съставки и малко време. Цялото приготвяне от начало до край ще ви отнеме около час и половина, а след като престои в хладилника става още по-вкусна. Децата ми бяха много нетърпеливи и веднага посегнаха към едно парче, за да го опитат, още преди да е изстинало. Ето какво ви трябва за тази върховна кокосова торта с два крема :
Върховна кокосова торта
Продукти:
300 г брашно
150 г захар
100 г масло (или маргарин)
2 жълтъка
1 чаша какао
1/2 бакпулвер
малко заквасена сметана или прясно мляко
За първия крем:
6 белтъка
150 гр. захар
150 гр.
За втория крем:
4 жълтъка
2 ванилови пудинга
600 мл прясно мляко
150 г масло или маргарин
100 г пудра захар
За глазурата:
150 г шоколад за готвене
кокос
настърган шоколад
какао
Приготвяне:
Сложете брашното в купа, направете кладенче в средата и добавете нарязаното масло (маргарин), жълтъците, бакпулвера, захарта и малко от сметаната (около половин чаша) или прясното мляко.
Смесете всички съставки и омесете гладко тесто. Веднага се разделя на две равни части и върху набрашнена повърхност се разточва кора според размерите на тавата (в моя случай 25×37 см.) Намазваме тавата с олио и поръсваме с брашно, след което слагаме първото тесто вътре.
За първия крем:
Белтъците се разбиват добре и постепенно се добавя захарта до получаване на твърд сняг. Добавете една супена лъжица кокос наведнъж и разбъркайте добре, за да изравните масата. Сместа се изсипва върху първото тесто в тавата за печене и се заглажда хубаво с лъжица.
Втората кора се разточва върху набрашнена повърхност и внимателно се поставя върху белтъците и сладкишът се пече в предварително загрята на 180 С фурна за около 20 минути.
За втория крем:
Жълтъците се разбиват на пяна, добавят се пудинговата смес и 100 мл прясно мляко и всичко се разбърква добре.
Сварете останалото мляко и когато заври, добавете пудинга с жълтъците и сварете гъст крем на средна температура. Когато пудингът се свари, отстранете го от котлона и го оставете да изстине. Размекнатото масло (на стайна температура) и пудрата захар се разбиват настрани и се добавя охладеният пудинг, след което се смесват.
Върху охладеното тесто се нанася жълтият крем и се оставя в хладилника да се охлади за около половин час.
Украсете тортата с разтопен шоколад или само с кокос и я нарежете на кубчета или квадрати по желание.