Ябълките попадат в едни от най-разпространеното плодове и много хора казват, че е достатъчно само да ги измием преди да ги консумираме.Въпреки това, много хора не искат да ядат тяхната обелка, така премахват, а учените го смятат за голяма грешка, тъй като по този начин се отстраняват и много ценни качества на този плод.
Фибри
Необелената ябълка със среден размер съдържа 4,4 грама фибри, а без обелката само 2,1 грама. Дневната нужда на организма фибри е около 3 грама. Витамин С ябълката с обелка съдържа 8,4 милиграма витамин С, а след като я обелите, количеството на витамин С пада на 6,4 мг.
Д ишане
Друга добрата страна на ябълките с обелки е, че влияят положително на нашето дишане, благодарение на кверцетин. Едно изследване показа, че хората, които ядат повече от пет ябълки седмично имат по-добра функция на белите дробове, благодарение на същото съединение, което също влияе положително и върху нашето запомняне.
Едно проучване, проведено през 2004 г. е заключило, че антиоксидантите могат да се преборят срещу повредени тъкани в мозъка, които пък са свързани с болестта на Алцхаймер, както и други подобни дегенеративни проблеми.
Друго проучване, проведено в университета Корнел в САЩ 2007 г., е подчертало, че съединенията, наречени тритерпеноиди, които се намират в обелката на ябълката, могат да предотвратят разпространението или да убие раковите клетки в лабораторни условия Учените подчертават, че това се отнася особено за черния дроб, дебелото черво и рак на гърдата.
И на последно, но не и по-важност е фактът, че дори и една ябълка на ден помага за поддържане на стройната линия. В обелката на ябълката се намира киселина, която помага за изграждането на мускулите и ускорява изгарянето на калории.
Преди да консумирате ябълките, много е важно да се гарантира, че те са органично отгледани, т.е.