Бъркан козунак, който втасва в хладилника - с ръка не пипаш тестото, а стават ОГРОМНИ конци!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Бъркан козунак, който втасва в хладилника - с ръка не пипаш тестото, а стават ОГРОМНИ конци!
Бъркан козунак, който втасва в хладилника - с ръка не пипаш тестото, а стават ОГРОМНИ конци!
125775
Бъркан козунак, който втасва в хладилника - с ръка не пипаш тестото, а стават ОГРОМНИ конци!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е рецептата-мечта за козунак на всяка домакиня, която ненавижда цапането и дългото и уморително месене на тестото. Бъркан козунак в хладилника - може ли да си представите по-лесна рецепта? При това готовото домашно козуначе си има и конци, и вкус - просто няма разлика с резултата от традиционните козуначени рецепти .

Е, за всички вас е нашият подарък - рецептата за козунак без месене в хладилника :

Бъркан козунак от хладилника

Продукти:

3 жълтъка (белтъците отделете за намазване)

около 500 гр. брашно

1 пак. суха мая (7 гр.) или половин кубче прясна мая (20 гр.)

300 мл прясно мляко

100 гр. масло

100 гр. захар

Аромати: ванилия, 1 ромова есенция, настъргана лимонова кора (или портокалова)

½ ч.л. сол

Приготвяне:

Първо пригответе маята - в леко затопленото прясно мляко (така че да е приятно топло, а не горещо!) натрошете маята (изсипете я, ако е суха). Докато чакате да се активира, разтопете маслото в микровълновата (не трябва да става горещо).

Щом маята набъбне, вземете дълбока купа и в нея разбийте жълтъците със захарта. Добавете млякото с маята, ароматите и накрая - разтопеното масло. Разбъркайте хубаво течните съставки. Отгоре изсипете пресятото със солта брашно.  

Най-отгоре сложете стафидите (предварително накиснати в ром или топла вода и отцедени). Сега вземете удобна шпатула, но може и на ръка, и започнете да бъркате сместа. Не е необходимо да бъркате дълго - колкото да се хомогенизира и да стане лепкава гъста каша (около минута). Няма нужда да правите нищо повече.

бъркан козунак

Сега просто увийте купата в прозрачно фолио и оставете на с тайна температура. След още 2 часа пъхнете в хладилника.

Тестото трябва да преседи там 8-10 часа, затова най-добре го пригответе от вечерта, а на сутринта го извадете от хладилника.

Намаслете плота (не го поръсвайте с брашно) и отгоре извадете тестото. Оформете козунаци по желание - може да оплетете плитки или пък да приготвите рула със сладък пълнеж - локум, какао, орехи и пр. Ако не умеете да плетете козунак, то вижте 3-те най-лесни плетки и подробно видео тук.

тесто от хладилника

Прехвърлете оформените козунаци във форми, застлани с намаслена хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете поне за 2-3 часа, за да се отпуснат и тестото да се загрее.

Трябва да се увеличат двойно на обем.

Включете фурната да загрява на 180 градуса. Намажете повърхността на козунаците с разбит белтък и поръсете със захар на кристали.

Печете около 40 минути, но следете печенето - ако бързо загарят отгоре, покрийте с алуминиево фолио. Готовите козунаци охладете за 10-тина минути във формите, а след това извадете върху решетка, за да не се овлажнят.

домашен козунак

Да ви е сладко и весели празници!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft