Обичайно всеки, който хапва портокал, изхвърля кората му. Това обаче е много грешно – в нея се съдържа огромно количество полезни съставки - например 200% повече целулоза, отколкото в самия цитрус.
Тези, които имат проблеми с храносмилането, знаят, че чай с нарязана на ситно портокалова кора е най-доброто средство за справяне със задачата. Освен това, както всички знаем, в портокала се съдържат завидни нива витамин С.
По-малко известен е факта, че в него има и витамини В, Р, Е, К, каротин и калций, по-голямата част от който е съсредоточена в кората. В портокаловата кора се съдържат и повече от 60 вида флавоноиди и над 170 различни видове фитонутриенти. Богата е на различни пектини, витамини, минерали, фибри и какво ли още не. А ползите и приложенията ѝ са много.
На първо място портокаловата кора се използва за борба с килограмите. Мнозина ги спира горчивият ѝ вкус. Но съставът ѝ – фибрите, в съчетание с малко калории, са достойни да ви накарат да преглътнете този факт. Освен това тя е ефективна против затлъстяване.
Освен за стопяване на килограми, портокаловата кора е и ефективна при лечение на астма . Тя прочиства белия дроб, тъй като подпомага за разграждането на секретите.
Портокалова кора се прилага и за лечение на респираторни проблеми - бронхит , простуда, грип, рак на белия дроб. Благодарение на високите нива хистамини в нея тя подпомага облекчаването на тези състояния.
Неразтворимите полизахариди - вид диетични фибри, също са в големи количества в портокаловата кора. Те борят състояния като запек, усложнения, свързани с храносмилателната система. Освен това намаляват киселинността и предотвратяват стомашните киселини и повръщането.