Днес, ще ви кажа как да си приготвите най-известния десерт в света – тирамису. Ще ви разкрия няколко тайни, за да ви помогна да спестите много средства и време, например как да си приготвите нежен аналог на сиренето маскарпоне.
Как да си приготвим тирамису в домашни условия?
Продукти:
250 грама маскарпоне
50 грама захар
250 мл сметана
2 яйца
6 броя бишкоти
200 грама консервирани или замразени череши (малини, ягоди)
200 мл прясно сварено кафе
500 грама млечен шоколад
Приготвяне:
Ако цената на сиренето маскарпоне ви смущава, то си пригответе неговия аналог. Вземете 150-200 грама извара, 50 мл сметана, 2 яйца, 50 грама пудра захар. Първо, разбийте изварата, след това – жълтъците и половината пудра захар, после белтъците и втората половина пудра захар, и накрая сметаната. Всички съставки трябва да се смесят в кремообразна еднородна маса.
Разделете жълтъците от белтъците и ги смесете с маскарпонето и захарта. Всичко се разбърква добре.
Разбийте с миксера белтъците със сметаната.
Смесете двете смеси и кремът е готов.
Сега вземете две пластмасови бутилки, измийте ги добре и отрежете горната част, така че да се получи нещо като чаша. Отрежете част от стените на всяка от “чашите”.
Сега свържете двете части на бъдещата форма, така, както е показано на картинката.
Напълнете формата с приготвения крем наполовина. Само не яжте, докато десертът не стане готов.
Сега сложете плодовете в средата.
Потопете бишкотите в кафето и ги сложете върху плодовете.
Сега сложете втората половина от крема. Добавете още плодове по краищата. Отгоре сложете пак бишкоти, потопени в кафе.
Сега сложете бъдещия си десерт за 3 часа в хладилника, така че да стегне добре. Тогава го извадете от формата. Става много лесно – само разделяте една от друга бутилките. Ето един трик!
Разтопете шоколада на водна баня и полейте десерта.
Украсете тирамисуто с плодове.
Непременно направете този прекрасен десерт! Той е толкова нежен и вкусен, че е трудно да се задоволите само с едно парче. Получава се лек и приятен.