Доста хора си имат любими занимания след хранене – чаша чай, лека дрямка, плод. Разберете сега дали са здравословни тези навици.
Тази напитка има многобройни ползи за човешкото здраве.
Без дрямка след обедното хранене
Вярно е, че следобедният сън е полезен за здравето, особено ако не е много продължителен – достатъчни са 10-15 минути, за да възстановим енергията си. По-добре е обаче това да не става точно след обяда. Защо? Просто, защото легналото положение на тялото смущава процеса на храносмилането, погълнатата храна трудно слиза надолу към червата и остава по-дълго в стомаха. Освен това в тази позиция киселините, произведени в стомаха, за да превърнат храната в каша, се издигат към хранопровода, което създава неприятно чувство за парене в гърлото. Изчакайте поне два часа след хранене, преди да се отдадете на следобедна дрямка.
Дъвката пречи на храносмилането
Често прибягваме до нея, за да отстраним миризмата на погълнатата храна. Рекламите пък постоянно ни убеждават, че така почистваме зъбите си. Но има и още нещо – заедно с дъвката поемаме голямо количество въздух, който след това се опитва да излезе от тялото през всички възможни изходи. Ако остане затворен, се стига до подуване на корема и забавено храносмилане.
Спортуването непосредствено след храна пречи на храносмилателната система да усвои правилно веществата от храната, особено ако закуската или обядът са били обилни. Обяснението е в това, че храносмилането изисква от тялото да направи усилия, спортът – също. Това натоварва организма и той не се справя добре нито с едното, нито с другото. Освен това при храносмилането кръвта отива към стомаха, а когато тренираме тази кръв е нужна на мускулите. Двете дейности са трудно съвместими.
Плод за десерт? Идеята не е съвсем добра
Никой не оспорва голямата полза от плодовете, без да говорим за удоволствието, което ни доставят. Те са сред храните, които най-лесно се смилат – за по-малко от 20 минути. Проблемът е в това, че когато ги хапваме за десерт, те се смесват с останалата храна в стомаха и забавят храносмилането. През времето, което остават в това топло и влажно място, те могат да започнат да ферментират и да отделят плодовата си киселина. Разбира се стомашните сокове възпират ферментацията и не може да се стигне до подуване на корема, но все пак е по-предпазливо да хапваме плодовете между храненията.
В никакъв случай не палете цигара!
Пушенето е вредно от всяка гледна точка, но цигарата след хранене е една от най-опасните! По токсичния си ефект тя се равнява на няколко цигари, изпушени в някой друг момент от деня. Това е така, защото след хранене никотинът, погълнат с дима, преминава в храносмилателния тракт и се смесва с кислорода в кръвта. Така значително се увеличава рискът от развитие на рак. Ако все още не сте се отказали от цигарите, изчаквайте час и половина след храна, за да запалите следващата.
Вече разбрахме, че след храна не бива да лягаме, но нещата се усложняват, защото не е полезно и да останем седнали. Това е доста трудно, когато човек работи и след обедната почивка трябва да се върне на работното място. Все пак опитайте да отделяте 10-15 минути за кратка разходка, за да улесните работата на стомаха, който в седнало положение на тялото остава притиснат.