около 200 гр. бишкоти (Савоярди)
За напояване на бишкотите:
2 супени лъжици разтворимо кафе
8 супени лъжици вода
350 мл прясно мляко
малко ром (Амарето или бадемов ликьор)
Крем:
4 яйца
12 (16) супени лъжици захар
500 гр. маскарпоне
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
За поръсване:
малко какао или шоколад на прах
Едва ли има някой, който да не е останал възхитен от този топящ се в устата италиански десерт. Сега ще ви разкрием тайната на приготвянето му - всъщност е лесно и приятно:
За това тирамису най-добре е да използвате форма или тавичка с размери 18х28 см - събира точно бишкотите.
Първо пригответе течността за напояване на бишкотите: сложете водата да заври, излейте я върху разтворимото кафе и разбъркайте, за да се разтопят всички зрънца. Добавете млякото и рома (ликьора). Оставете настрана.
Крем:
Отделете жълтъците и белтъците. Разбийте белтъците в сняг, добавете 6 (или 8, ако обичате по-сладичко) супени лъжици захар и доразбийте на твърд сняг, т.е. докато се разтопи захарта.
Жълтъците разбийте също с 6 (8) супени лъжици захар до побеляване. Сега добавете в тях Маскарпонето и продължете да разбивате, докато се смесят. След това прибавете и снега от белтъците. С миксер на най-ниската скорост или с шпатула много внимателно объркайте трите съставки, така че да получите хубав гъста крем.
Във формата, в която ще приготвяте тирамисуто, поставете на дъното малко от крема и намажете цялото дъно. Напоете всяка бишкота леко в кафето, като само я топнете, и ги подредете плътно на дъното. След това намажете със слой от крема и отново покрийте със слой бишкоти. Намажете ги с останалия крем и най-отгоре поръсете с какао или шоколад на прах.
Най-добре е сладкишът да престои в хладилник за 24 часа, за да може лесно да се разреже и да се получат хубави парчета. Ако пък бързате, тогава в крема може да добавите 1 желатин, приготвен според указанията на опаковката, и щом го разтопите на водна баня да го объркате внимателно с миксера. Оставете Тирамисуто да престои само няколко часа и е готово за сервиране.