Всички знаем колко дълбока е връзката между това, което ядем, и собственото ни здраве. И тук не говорим само за килограмите, които са най-често срещаният проблем при консумацията на "опасни" храни.
Елена Игнатикова, лекар и диетолог от Санкт Петербург смята, че в периодите на нарастващ брой заразени с COVID-19 е по-добре да изключим някои храни и напитки от менюто си.
Злоупотребата със сладкиши води до понижаване на активността на клетките на имунната система, предупреждава Игнатикова.
"Ако ядете сладкиши, бисквити, меденки или пиете сладки газирани напитки в прекомерни количества, т.е.
Пациентите със захарен диабет и други нарушения на въглехидратната обмяна са сред най-уязвимите към инфекции, припомня лекарят. Игнатикова препоръчва да се премахнат сладкишите от "хранителната кошница" в момент, когато честотата на COVID-19 се увеличава.
Консумацията на алкохолни напитки също допринася за намаляването на активността на имунните клетки - продължава тя. "Алкохолът също така намалява активността на имунните клетки. Смята се, че 50 грама водка дезинфекцира всичко в организма ни, но това не е вярно. Алкохолът само вреди на тялото ни", отбелязва Игнатиева. Според нея не съществува безопасна доза алкохол, така че за да се засили имунната защита на организма, е най-добре да се въздържаме от консумацията му.