Мъже на средна възраст, които ядат седем и повече яйца седмично са под голям риск по-рано да умрат, отколкото техните връстници, които не го правят, а диабетиците, които ще изядат едно яйце седмично, са изложени на по-голям риск от смърт, показва американско изследване, продължило 20 години. Доктор Люк сок и Майкъл Гациано от Медицинският факултет на Харвардския университет, имайте предвид, че мъжете, които не страдат от диабет може да изядат шест яйца седмично и с това да не увеличат розока от смърт.
Харвардският екип Изучавал здравни доклади на 21 327 американски лекари, които са участвали в обено проучване за здравето на медицинските работници. Лекарите са били наблюдавани 20 години, от 1981 г., а за това време редовно давали уведомления за състоянието на здравето и начина на живот.
В продължение на две десетилетия 1550 анкетирани са имали инфаркт, а общо са починали 5000.
Установено е, че тези, които ядат седем и повече яйца седмично са под риск да умрат през двадсетгодишниот период почти 23 процента, а диабетиците, които ядат по едно яйце под двойно по-голям риск да умрат поради някаква причина, и по-специално от инфаркт или шлог.
Яйцата са богати на холестерол, който, когато се консумира в големи количества може да доведе до запушване на артериите и да увеличи риска от инфаркт или шлог.
Но др. Робърт Екел от Университета Колорадо, бивш президент на Американската сърдечна асоциация казва, че яйцата са като всяка друга храна-нито добри, нито лоши.
Така, яйцата не би трябвало напълно да се изхвърлят от диетата, те са страхотни срещу стреса, тъй като снабдяват организма с протеини, които се отказа имунитета защото са уникални храни, които дават витамин D организма.
Също така едно яйце на ден покрива 26 процента от нуждите на организма за фолиева киселина. Стимулира функцията на мозъка, укрепва зрението, забавя стареенето и засилва сексуалността.