Със сигурност всеки знае, че когато отслабвате, трябва да се откажете от сладкиши / захар / брашно и други „бързи въглехидрати“. Да, наистина, захарта и другите нишестени въглехидрати затрудняват отслабването. Но нека го погледнем от другата страна. На какво друго, освен на фигурата, влияят тези сладки молекули?
Захар = глюкоза + фруктоза. Това съединение дава на тялото ни определено количество енергия за дейностите му. Но ако нищо не се случи, тогава остатъците и/или излишъкът се превръщат в подкожна мазнина чрез химически реакции. Глюкозата също така стимулира производството на серотонин, хормона на радостта в нашето тяло.
Помислете, трудно ли ви е да се откажете от сладко/брашно/нишесте? Веднъж завинаги. Незабавно. Най-вероятно да. Сигурни сме, че вече следните мисли се въртят в главата ви: „С какво тогава да пия чай/кафе? А какво ще кажете за сладко от пресни плодове? И така нататък.
Така че нека да видим как всичко това се отразява на състоянието на тялото отвътре:
- Дори малка част от захарта стимулира производството на хормона допамин, който от своя страна е отговорен за пристрастяването и ни тласка към сладко отново и отново. Това води до преяждане и прекомерни количества захар. Както показва практиката, борбата с този навик е много трудна.
- Захарните молекули разрушават структурата на колагена и еластана, които са отговорни за гладкостта на кожата. Тоест жените се сдобиват с бръчки и отпусната кожа. Това не ви ли мотивира да се откажете от захарта?
- Бръчките са външната проява на стареенето. Тялото остарява и отвътре. Захарта улавя свободните радикали, които идват и от други нездравословни (преварени, мазни, осолени и прекалено захаросани) храни.
- Проблемите със зъбите и устната кухина възникват от консумацията на храни, съдържащи захар, тъй като за оралните бактерии захарта е оптималната храна. В резултат на това зъбният емайл се разрушава. А в него се съдържат калций и витамини от група В, необходими за по-нататъшното смилане на храната.
- Да продължим за калция. Веднъж попаднала в тялото, захарта променя съотношението на фосфора и калция в тялото и пречи на усвояването на калция от храната. Проблеми, дължащи се на липса на калций в организма: кариес, проблеми на нервно-мускулните връзки, като изтръпване на пръстите, крампи, болки в костите и остеопороза. А при децата недостигът на калций пречи на нормалния растеж! Минимизирайте и сладкишите в диетата им. Има много вкусни плодове, които имат поне някаква хранителна полза.
- А сега малко за витамините от група В. Имаме нужда от тях, за да смелим храната. Но захарта не съдържа никакви витамини, а изисква храносмилане. Тялото започва да „наваксва“ витамини от група В от други резерви, като по този начин изчерпва необходимите си запаси. И в резултат на това човек получава безпокойство (витамините от група В допринасят за нормалното функциониране на централната нервна система, стабилно психологическо състояние), нервност и умора.
- Спомнете си колко често се разболявате? А сега помислете колко захар и продукти, съдържащи захар, имате в диетата си? Но тук зависимостта е пряка. Захарта намалява имунитета.
Бъдете бдителни, пазете здравето си, пазете се и се обичайте! Намалете до минимум и евентуално се опитайте напълно да премахнете захарта от вашата диета!