Нашите баби саприготвяли този сироп от бъз много отдавна, защото този сок освен вкусен и освежаващ е и много лечебен. Завещали са ни рецепта, която е истинско съкровище за днешния ден, предвид времето, в което живеем.
Бъзът е отличен при следните заболявания: болки в гърлото и сливиците; синузит; настинки; ревматоидни заболявания; астма; пречиства организма от токсини. Чаят от листата се използва при кожни проблеми, а също така стимулира отделянето на урина, така че се използва и за намаляване на високо кръвно налягане.
Рецепта за сироп от бъз, без захар и консерванти
Съставки:
- 10 прясно набрани цвята с големина колкото дланта
- 1,5 литра вода
- 1 лимон
- стевия или мед
Начин на приготвяне:
След като се наберат цветовете, се потапят в студена вода. Оставете ги да престоят едно денонощие на тъмно и хладно място. След това прецедете водата и добавете изцедения сок от един лимон. Подсладете със стевия или мед на вкус.
Добре е да знаете следните съвети:
I Тъй като тази рецепта не включва консервант, ако правите голямо количество сок, съхранявайте част в пластмасови бутилки и я сложете във фризера, за да не ви се развали сокът.
II Когато берете цветовете, правете го при слънчево време и избирайте само зрели и едри съцветия.
III Най-добре е бъзът да се бере сред природата, на екологично чисто място, където не минават коли и няма непосредствено замърсяване.
Изберете най-доброто: Три рецепти за домашен сироп от бъз - хем лечебен, хем вкусен
Този сезон бъзът е в пълен разцвет, така че ако имате възможност, това е идеалният шанс да съхраните красивата му миризма и аромат за следващите месеци, разбира се, под формата на сироп. Не забравяйте да оставите поне половината от цветовете за пчелите, така по-късно през есента ще направите допълнително лековито сладко от плодовете.
Ако сте от тези, които нямат опит в приготвянето на този сироп, от страх, че е сложен, веднага ще ви кажем, че цялата история всъщност е много проста, а резултатът е перфектен.
Цветовете от бъз трябва да се берат при слънчево време и то напълно разцъфнали с жълт и малцов прашец. Също така се уверете, че мястото, от което ще берете е екологично чисто.
РЕЦЕПТА ЗА СОК ОТ БЪЗ И МЕНТА
Необходими съставки:
- 40 цвята бъз
- 4-5 шепи пресни листа от мента
- 3 л вода
- 30 г лимонена киселина
- 3 кг захар
Начин на приготвяне:
Цветовете и листата на ментата се измиват добре със студена вода. Поставете захарта във водата и варете, докато се разтвори напълно. Оставете сиропа да изстине, след което добавете лимонената киселина, бъза и ментата.
Оставете сместа покрита за 24 часа. След това прецедете сиропа през тензух, съхранявайте в бутилки и сокът ви е готов. Разтворете с вода на вкус.
СОК ОТ БЪЗ С КОПРИВА
Необходими съставки:
- 15 цвята бъз
- 15 млади листа коприва
- 3 л вода
- 40 г лимонена киселина
- 2 лимона
- 1 лимон/грейпфрут
- 3 кг захар
Процедура:
Накиснете цветове от бъз и коприва във вода с лимонена киселина и резенчета лимон и изцеден грейпфрут/лимон. Разбъркайте добре и оставете на тъмно и хладно място за 24 часа. На втория ден прецедете течността, след това добавете захарта и разбъркайте добре.
Оставете да престои още 24 часа, като разбърквате от време на време. След 48 часа сиропът е готов и можете да го съхранявате в стъклени бутилки. Така можете да го съхранявате до една година на хладно и тъмно място.
КЛАСИЧЕСКИ СИРОП ОТ БЪЗ
Необходими продукти:
- 30 цвята бъз
- 3 литра вода
- 40 г лимонена киселина
- 3 лимона
- 3 кг захар
Начин на приготвяне:
Цветовете се накисват във вода с лимонена киселина и един лимон, нарязан на кръгчета с кората. Разбъркайте добре и оставете на тъмно и хладно място за 24 часа.
На следващия ден прецедете, след това добавете захар и разбъркайте добре. Оставете да престои още 24 часа, като разбърквате от време на време. След 48 часа сиропът е готов за съхранение в стъклени бутилки. Така можете да го съхранявате до една година на хладно и тъмно място.