Не само вкусен, но и лековит! Домашен сок от бъз цери цели 8 болести (ТРИ рецепти за здраве и вкус):

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Не само вкусен, но и лековит! Домашен сок от бъз цери цели 8 болести (ТРИ рецепти за здраве и вкус):
11232
Снимков материал: pixabay.com
Не само вкусен, но и лековит! Домашен сок от бъз цери цели 8 болести (ТРИ рецепти за здраве и вкус):

Нашите баби саприготвяли този сироп от бъз много отдавна, защото този сок освен вкусен и освежаващ е и много лечебен. Завещали са ни рецепта, която е истинско съкровище за днешния ден, предвид времето, в което живеем.

Бъзът е отличен при следните заболявания: болки в гърлото и сливиците; синузит; настинки; ревматоидни заболявания; астма; пречиства организма от токсини. Чаят от листата се използва при кожни проблеми, а също така стимулира отделянето на урина, така че се използва и за намаляване на високо кръвно налягане.

сироп от бъз

Рецепта за сироп от бъз, без захар и консерванти

Съставки: 

  • 10 прясно набрани цвята с големина колкото дланта
  • 1,5 литра вода
  • 1 лимон
  • стевия или мед

Начин на приготвяне: 

След като се наберат цветовете, се потапят в студена вода. Оставете ги да престоят едно денонощие на тъмно и хладно място. След това прецедете водата и добавете изцедения сок от един лимон. Подсладете със стевия или мед на вкус.

бъзов сироп

Добре е да знаете следните съвети:

I Тъй като тази рецепта не включва консервант, ако правите голямо количество сок, съхранявайте част в пластмасови бутилки и я сложете във фризера, за да не ви се развали сокът.

II Когато берете цветовете, правете го при слънчево време и избирайте само зрели и едри съцветия.

III Най-добре е бъзът да се бере сред природата, на екологично чисто място, където не минават коли и няма непосредствено замърсяване.

бъзов цвят

Изберете най-доброто: Три рецепти за домашен сироп от бъз - хем лечебен, хем вкусен

Този сезон бъзът е в пълен разцвет, така че ако имате възможност, това е идеалният шанс да съхраните красивата му миризма и аромат за следващите месеци, разбира се, под формата на сироп. Не забравяйте да оставите поне половината от цветовете за пчелите, така по-късно през есента ще направите допълнително лековито сладко от плодовете.

Ако сте от тези, които нямат опит в приготвянето на този сироп, от страх, че е сложен, веднага ще ви кажем, че цялата история всъщност е много проста, а резултатът е перфектен.

Цветовете от бъз трябва да се берат при слънчево време и то напълно разцъфнали с жълт и малцов прашец. Също така се уверете, че мястото, от което ще берете е екологично чисто.

бъзов цвят

РЕЦЕПТА ЗА СОК ОТ БЪЗ И МЕНТА

Необходими съставки:

  • 40 цвята бъз
  • 4-5 шепи пресни листа от мента
  • 3 л вода
  • 30 г лимонена киселина
  • 3 кг захар

Начин на приготвяне:

Цветовете и листата на ментата се измиват добре със студена вода. Поставете захарта във водата и варете, докато се разтвори напълно. Оставете сиропа да изстине, след което добавете лимонената киселина, бъза и ментата.

Оставете сместа покрита за 24 часа. След това прецедете сиропа през тензух, съхранявайте в бутилки и сокът ви е готов. Разтворете с вода на вкус.

чаша сироп от бъз

СОК ОТ БЪЗ С КОПРИВА

Необходими съставки:

  • 15 цвята бъз
  • 15 млади листа коприва
  • 3 л вода
  • 40 г лимонена киселина
  • 2 лимона
  • 1 лимон/грейпфрут
  • 3 кг захар

Процедура:

Накиснете цветове от бъз и коприва във вода с лимонена киселина и резенчета лимон и изцеден грейпфрут/лимон. Разбъркайте добре и оставете на тъмно и хладно място за 24 часа. На втория ден прецедете течността, след това добавете захарта и разбъркайте добре.

Оставете да престои още 24 часа, като разбърквате от време на време. След 48 часа сиропът е готов и можете да го съхранявате в стъклени бутилки. Така можете да го съхранявате до една година на хладно и тъмно място.

сироп от бъз

КЛАСИЧЕСКИ СИРОП ОТ БЪЗ

Необходими продукти:

  • 30 цвята бъз
  • 3 литра вода
  • 40 г лимонена киселина
  • 3 лимона
  • 3 кг захар

Начин на приготвяне:

Цветовете се накисват във вода с лимонена киселина и един лимон, нарязан на кръгчета с кората. Разбъркайте добре и оставете на тъмно и хладно място за 24 часа.

На следващия ден прецедете, след това добавете захар и разбъркайте добре. Оставете да престои още 24 часа, като разбърквате от време на време. След 48 часа сиропът е готов за съхранение в стъклени бутилки. Така можете да го съхранявате до една година на хладно и тъмно място.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft