Торта-Целувка представлява вкусна комбинация от целувчен блат, орехи и фурми, и е един от онези десерти, които трябва да опитате поне веднъж в живота си.
Вкусът е незабравим и ще искате да се връщате към него. Какаовият блат е с пълнеж от вкусен крем, богат на ядки и фурми, а цялата торта е покрита с целувка.
Браво на този, който е измислил тази рецепта, защото вкусовете в нея хармонират перфектно помежду си и създават сензационен краен ефект.
Идеална е за празници или партита, не е сложна за приготвяне, просто следвайте стъпките в рецептата и гарантирано ще се получи.
Торта-Целувка с фурми и орехи
Продукти:
3 яйца
50 гр. брашно
30 гр. какао
100 гр. захар
1 малка чаена лъжичка бакпулвер
1 щипка сол
За целувчения блат:
4 белтъка
200 гр. захар
2 малки лъжички нишесте
50 гр. смлени орехи
1 щипка сол
За крема:
500 мл сладкарска сметана
250 г маскарпоне (крема сирене)
150 г фъстъчено масло (или лешников крем)
100 г накълцани фурми
100 г накълцани орехи
1 пакетче крем фикс (по желание)
Приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците в отделни купи, след което разбийте белтъците на пяна с щипка сол. Постепенно добавете захарта при непрекъснато разбиване с миксера до получаване на твърд сняг, който не пада при обръщане на купата.
След това започнете да добавяте един по един жълтъците. Следващия жълтък добавете, след като предишният е напълно разбит в белтъчния сняг, който все още остава плътен и пенлив. След като смесите всички жълтъци вече не ви трябва миксер.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Смесете сухите съставки, като най-добре ги пресейте и ги добавете постепенно към разбитите яйца: брашно, бакпулвер и какао. Разбъркайте с лъжица с бавни движения, докато сместа стане гладка и няма бучки.
Снимка: YouTube
Застелете тава (24х24 см) с хартия за печене, след което изсипете вътре пенливата смес и я разпределете равномерно.
Снимка: YouTube
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 25 минути (проверете с дървена клечка за зъби, ако излезе суха, значи блатът е добре изпечен). Оставете да изстине след изпичане.
За белтъчния сняг: Белтъците се разбиват на сняг със сол. След това постепенно добавете захарта при непрекъснато бъркане, докато се разтвори напълно.
Снимка: YouTube
Когато снегът е стегнал достатъчно, добавете нишестето и разбъркайте за кратко. Накрая се добавят смлените орехи и всичко се разбърква с лъжица/шпатула.
Разстелете целувката върху голямата тава, застлана с хартия (отбележете размера на тавата, в която сте пекли блата, за да са еднакви) и поставете в предварително загрята на 140 градуса фурна.
Снимка: YouTube
Целувката съхне най-добре, когато има разстояние от всички страни.
Изсушете я за 30 минути, след това намалете температурата до 100 градуса и я изсушете за още 35 минути. След изминалото време изключете фурната и оставете целувката да се охлади в затворена фурна.
ЗА КРЕМА: Смесете сладкарската сметана и крема сиренето (маскарпоне, филаделфия и др.) и разбийте с миксер. След това добавете фъстъченото масло или лешниковия крем (нутела или подобен...), смлените орехи и фурмите.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Разбъркайте внимателно, докато всичко се смеси и накрая добавете крем фикса (ако използвате), който има функцията да поддържа крема стегнат за дълго време, дори и на стайна температура, което е подходящо за празненства и партита.
Снимка: YouTube
РЕДЕНЕ НА ТОРТАТА: Разпределете крема върху изстиналия блат, заравнете и отгоре покрийте с изстиналата целувка.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Оставете тортата в хладилника за няколко часа преди сервиране или цяла нощ.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!